Login

 

Uusimmat uutisotsikot

Turun ladun joulujuhlat Latumajalla Lue lisää...
Elä-Majapäivät Lue lisää...
Hyvinvointia Luonnosta Lue lisää...
Turun Latu tänään, entä huomenna? Lue lisää...
Syyskokous 2019 Lue lisää...
Kevään 2019 hiihtokausi lukuina Lue lisää...
Taloudenhoitaja Lue lisää...
Turku-rastit Lue lisää...
Toimiva latulainen 2018 Lue lisää...
Turku-Rastit Lue lisää...

Tulevia tapahtumia

Ma 26.8. Frisbeegolf tapahtuma
Ma 26.8. Maanantai-illan sauvailu
Ti 27.8. Tiistai aamupäivän sauvailu
Ti 27.8. Tiistaipyöräily
Ke 28.8. Frisbeegolf tapahtuma
To 29.8. Hyvinvointia Luonnosta
La 31.8. Frisbeegolf-talkoot
La 31.8. Metsävaeltajat retki
Ma 2.9. Maanantai-illan sauvailu
Ti 3.9. Tiistai aamupäivän sauvailu

Frisbeegolf

Turun Ladun frisbeegolfkausi käynnistyy huhtikuun 13. päivä Varissuon Pelttarin kentällä aloittelijoille ja perheille suunnatulla tapahtumalla. Ohjaajien vetämässä tapahtumassa annetaan opastusta frisbeegolfin etiketteihin ja sääntöihin sekä tutustutaan erilaisiin kiekkoihin. Opastusta annetaan tietenkin myös frisbeekiekon käsittelyyn ja erilaisiin heittotapoihin. Irtokoreihin tehdään kentällä puttausharjoituksia. Mahdollisuuksien mukaan pidetään tarkkuusheittoharjoituksia jalkapallomaaliin. Sen jälkeen kun kiekon käsittely ja perusheitot ovat hallinnassa, kierretään sopivissa ryhmissä Norssin yhdeksänväyläinen frisbeegolfrata. Omia kiekkoja ei tarvitse ottaa mukaan, sillä Turun Ladulla on harjoitteluun tarkoitettuja kiekkoja. Tervetuloa.

Kausi jatkuu huhtikuun 17. päivä Kaarinan Keskusliikuntapuiston radalla klo 12.00 jatkuen joka keskiviikko kalenterissa mainituilla radoilla. Toukokuusta alkaen heitellään mahdollisuuksien mukaan kaksi kertaa viikossa. Toinen heittokerta on maanantaisin klo 18.00 lähialueen radoilla.

Turun Ladun nimikkorata Ruskon Päällistönmäellä on hyvä yhdeksänväyläinen ns. maastorata. Radalta löytyy metsikköä ja kalliota, louhikkoa ja jyrkänteitä. Väylät ovat lyhyehköjä, enintään 96m, mutta maasto on paikoitellen haastava. Siellä on mukava harjoitella maastokulkutaitojaan heittojen lomassa, varsinkin kun saa etsiskellä kiekkoja louhikosta tai pusikoista.

Lapsiperheille sopivia lyhytväyläisiä ja helppomaastoisia ratoja löytyy useita Turusta ja lähialueelta mm. Norssin rata Varissuolla, Ilmaristen koulun rata sekä Vepsän rata, jos haluaa yhdistää saaristomatkailun ja frisbeegolfin.

Kaikki frisbeegolfradat ovat käyttäjilleen ilmaisia. Niitä pitävät peruskunnossa seurat, yhdistykset ja kunnat niiden sijainnista ja tarkoituksesta riippuen. Heittopaikkoja, väylätauluja sekä koreja korjataan tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan. Frisbeegolfradoilla noudatetaankin jokamiesoikeuden sääntöjä.

Turun Ladulla on kaksi frisbeegolfohjaajaa. Suomen Latu järjestää kuluvana vuonna kaksi ohjaajakoulutusta. Toinen on Heinolassa ja toinen jonkun latuyhdistyksen järjestämä. Turun Ladulla on kaksi ilmaispaikkaa ohjaajakoulutukseen. Me, Ari ja Erkki, toivomme, että löytyisikin kaksi ohjaajakandidaattia, jotka olisivat halukkaita osallistumaan koulutukseen ja avustamaan meitä suunnitelman mukaisen kauden läpiviemiseen.

FRISBEEGOLFTAPAHTUMAT 2019

PVMKLOPAIKKAOSOITE
Ma 5.8.18.00Pansion DiscGolfParkHyrköistentie 26, Turku Paikka vaihtunut
Ke 7.8.12.00Lausteen FribeegolfpuistoHiihtomajanpolku, Turku Paikka vaihtunut
Ma 12.8.18.00Liedon frisbeegolfrataUrheilutie 2, Lieto
Ke 14.8.12.00Kaarinan KeskusliikuntapuistoErotuomarinkatu, Kaarina
Ma 19.8.18.00Pansion DiscGolfParkHyrköistentie 26, Turku Paikka vaihtunut
Ke 21.8.12.00Haunisten frisbeegolfrataSantaojantie 74, Raisio
Ma 26.8.18.00Nunnan frisbeegolfrataLittoistentie 407, Kaarina
Ke 28.8.12.00Aninkainen FrisbeegolfpuistoLuolavuorentie 51, Turku
 
Ke 4.9.12.00Lausteen FrisbeegolfpuistoHiihtomajanpolku, Turku
Ke 11.9.12.00Kaarinan KeskusliikuntapuistoErotuomarinkatu, Kaarina
Ke 18.9.12.00Pansion DiscGolfParkHyrköistentie 26, Turku Paikka vaihtunut
Ke 25.9.12.00Lausteen FribeegolfpuistoHiihtomajanpolku, Turku Paikka vaihtunut
 
Ke 2.10.12.00Haunisten frisbeegolfrataSantaojantie 74, Raisio
Ke 9.10.12.00Kaarinan KeskusliikuntapuistoErotuomarinkatu, Kaarina
Ke 16.10.12.00Nunnan frisbeegolfrataLittoistentie 407, Kaarina
Ke 23.10.12.00Lausteen FribeegolfpuistoHiihtomajanpolku, Turku Paikka vaihtunut
Ke 30.10.12.00Kaarinan KeskusliikuntapuistoErotuomarinkatu, Kaarina

Päällistönmäki

Turun Ladun Päällistönmäen rata kaipaa kunnostusta. Heittopaikoille tarvitaan suuremmat tekonurmialustat ja niiden pohjustus on tehdään sepelillä. Lisäksi pitää tehdä jonkun verran vesakoiden karsintaa. Mahdollisuuksien mukaan muutetaan väylä nro 3 siten, että vältytään ylittämästä vaarallinen louhikko.

On sovittu, että Latulaiset ja muut frisbeekiekkoilusta kiinnostuneet tekevät muutostyöt talkoilla. Ruskon kunta tuo paikalle sepelin ja matot sekä muut tarvittavat materiaalit. Meidän tehtäväksi jää niiden kuskaaminen heittopaikoille sekä pohjustus- ja asennustyö.

Talkoopäiväksi on sovittu Lauantai 31.8. Avuksi olisi hyvä saada pienehkö maastokelpoinen kuljetusväline sepelin ja mattojen siirtoa varten. Radalla on yhdeksän väylää, joten talkoolaisia tarvitaan useita. Vastaan mielelläni mahdollisiin kysymyksiin frisbee@turunlatu.fi.

Esittely

Frisbeegolf on helppo, hauska ja halpa laji. Periaate on samanlainen kuin golfissa, rataa kierretään ja välimatkat kiekon luokse menee mukavasti porukassa kävellen ja samalla nauttien luonnosta. Frisbeegolfia pelataan yleensä radalla, jossa tavoite on saada kiekko maalikoriin mahdollisimman vähillä heitolla. Lajia voi soveltaa luontoon ja käyttää maalikoreina ympäriltä löytyviä asioita esim. puita, kiviä ja tolppia.

Frisbeegolf sopii kaiken ikäisille ja tasoisille pelaajille. Pelin yhteydessä tulee liikuttua huomaamatta jopa kilometrejä. Pelaaminen on rentohenkistä, väylien välissä ehtii käydä keskustelua esim omista heitoista. Pelaamiseen ei vaadita muuta, kun vähintään yksi kiekko per henkilö. Frisbeegolf on yksilölaji, mutta ratoja voi kiertää 3-5 henkilön ryhmissä (suositus). Frisbeegolfissa väylien pituudet vaihtelevat 50 metristä aina yli 250 metriin. Golfista tutut par-tulokset vaihtelevat väylän pituuden mukaan par 2:n ja par 5:n välillä. Frisbeegolfia voi pelata myös hyvin muuallakin kuin radalla, mielikuvitusta käyttäen ympäristöstä voi tehdä omia väyliä. Pitää vain muistaa ottaa huomioon oma ja muiden turvallisuus eikä ympäristö saa kärsiä pelaamisesta.

Frisbeegolf-harrastus on helppo aloittaa ja sen perussäännöt nopea oppia. Alla tiivistelmä frisbeegolfin säännöistä, joilla aloittelija pääsee hyvin mukaan lajin pariin.

Etiketti pelaamiselle

  1. Olet vastuussa heittämästäsi kiekosta.
  2. Varmista ettei edessä ole ihmisiä, kun heität. älä siis heitä, mikäli väylällä tai sen läheisyydessä on ihmisiä. Anna edeltävälle ryhmälle pelirauha.
  3. Ota huomioon muut alueella liikkujat. He eivät välttämättä tiedä olevansa väylällä. Tarvittaessa voit kohteliaasti pyytää heitä väistämään, mutta muista että heillä on yhtäläinen oikeus liikkua alueella.
  4. Myös pelikavereille ja läheisillä väylillä pelaaville on suotava pelirauha. Vältä turhaa melua ja liikehdintää toisen keskittyessä heittoonsa.
  5. Jätä rata hyvään kuntoon myös seuraaville. Sen minkä kannat mukanasi luontoon, jaksat myös tuoda takaisin – ethän jätä roskia maastoon.
  6. Radoilla on tarkoituksella esteitä. Jätä niin kasvit kuin ihmisen tekemät esteet rauhaan.
  7. Mikäli takaa tulee huomattavasti nopeammin pelaava ryhmä, heidät on kohteliasta päästää ohitse. Jos taas itse olet ripeämmin pelaavassa ryhmässä voit ystävällisesti kysyä jos voisitte mennä hitaamman ryhmän ohitse.
  8. Palauta radoilta löytämäsi kiekot löytölaatikkoon tai omistajilleen.
Lentonumerot

Kiekoissahan on neljä lentonumeroa

Aloittelijan kiekonvalinta

Lentonumerot

Aloittelijan kannattaa valita kiekkomalleista aluksi vain puttereita ja midareita (midrange).
Ne eivät vaadi kiekolta kovaa lähtönopeutta kuten draiverit.
Toisin sanoen ne eivät vaadi niin hyvää heittotaitoa kuin draiverit.
Putterit ja midarit ovat hyviä heittotaidon kehittämisessä.

Ensimmäinen kertoo nopeuden. Nopeusnumeroit voivat olla 1-13. Nopeus tarkoittaa nopeutta, jolla kiekon lähdettävä heiton alussa, jotta se käyttäytyisi halutulla tavalla.
Puttereissa nopeus numero on 1-2. Midareissa numero 3-5. Divereissa on tätä isommat numerot.
Kiekko on sitä helpompi heittää mitä pienempi numero on. Aloittelijan numero pitää olla alle 5.

Toinen numeron tarkoittaa liukua eli kiekon kykyä pysyä ilmassa tietyllä nopeudella. Asteikko on 1-6.
Aloittelijan tulee valita kiekko jossa on hyvä liuku, eli mahdollisimman suuri luku.

Kolmas numero tarkoittaa vakautta eli kiekon käyttäytymistä ilmalennon aikana.. Asteikko on 1-5.
Siis miinuksen suuntaan. Alivakaat kiekot eivät vaadi niin suurta nopeutta kuin vakaammat.
Siksi aloittelijan kannatta valita kiekko missä vakaus on mahdollisimman pieni.

Neljäs numero feidi eli loppukääntö. Kiekon herkkyys kaartaa lopussa vasemmalle. (oikean käden rystyheitto) Asteikko on 0-5. Aloittelijan kannattaa valita kiekko jossa feidiluku on mahdollisimman pieni.

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3502763/Frisbeegolfin+hurja+vauhti+jatkuu+Suomeen+rakennetaan+taas+kymmenia+ratoja+tana+vuonna

Frisbeegolf-vastaava:
Ari Tähkäpää puh. 0400 825 303
frisbee@turunlatu.fi

webmaster@turunlatu.fi | Layout 2007 Aboa Ohjelmistot Ky | Viimeisin päivitys: 19.8.2019 16:04:36