Login

 

Uusimmat uutisotsikot

TurkuRastit Lue lisää...
Unelmien perheliikuntapäivä Lue lisää...
Tutustuminen polkujuoksun saloihin Lue lisää...
Menneen talven (vähäiset) lumet Lue lisää...
Toimiva latulainen Lue lisää...
Taloudenhoitaja Lue lisää...
Suomen Latu 80 v Lue lisää...
Elä-Majapäivä 2018 Lue lisää...
Hanki jäsen Lue lisää...
Aluetoiminnastako hyötyä? Lue lisää...

Tulevia tapahtumia

To 19.4. Polkujuoksuilta Latumajalla
Ma 23.4. Maanantai-illan sauvailu
Ti 24.4. Tiistai aamupäivän sauvailu
Ti 24.4. ELÄ-MAJA päivä
Ti 24.4. Tiistaipyöräily
Ke 25.4. Frisbeegolf
Ke 2.5. Frisbeegolf
To 3.5. Torstaipyöräily
La 5.5. Maastopyöräily
Ma 7.5. Maanantai-illan sauvailu

Menneitä tapahtimia

Hiihtoviikko 1957
23 "tunturipöllöä" palasi eilen kotiin

"Turun Ladun 23-henkinen lapikävijöiden joukko palasi eilen kahdeksan päivän matkaltaan Yllästunturille. Matkan johtajana toiminut kartoittaja Paavo Rannikko ja ylikers. Tauno Karppinen kertoivat retken onnistuneen erinomaisesti. He olivat viettäneet 6 vrk Äkäslompolun kylässä Mäkelän ja Peltolan vieraanvaraisissa taloissa asuen. Hiihtokelit olivat olleet ylhäällä tuntureilla taitoa vaativat ja mielenkiintoiset, ja matkalaiset palasivat kotiin ruskeanpunaisina kuin intiaanit." Edellä oleva on lainaus TS:n sivuilta vuodelta 1957, Turun Ladun ensimmäinen Lapinmatka oli uutisen arvoinen.

Ensimmäisellä matkalla oli mukan myös Leo Harjula, Leo on jatkanut Ylläksen matkailua edelleenkin.

1957 matka on Leon muistissa: "Me oltiin aika innokkaita lähtemään, ekakertalaiset, Paven mukaan hiihtämään Lappiin. Junalla mentiin istumapaikoilla Kolariin." Viikolle sattui hyvätkelit: "Hankikanto ja siin viis sentiä puhdasta lunta" mm. retkellä Jerikselle "Hiihdettiin yhtämittaa sinne, tytöt olivat väsyneitä niin jäätiin Myllypirttiin yöksi, Pave ja Kunu hiihtivät majapaikkaan takas". On se hiihto sujunut puusuksilla aikanaan.

Hiihto vaati kunnon aamupalan: "Aamust kun mentiin syömään läskisoosii ja perunaa oli tarjoll, päivällä sai tehdä avotulet, pakki tulell, sulatettii lumest vesi ja keitettiin kahvit" Leo muistaa. "Ylläkselle noustiin monta tuntii, siell oli palovartijan mökki". "Joku porukka oli joskus mennyt, oli vanhaa latupohjaa, vaihdettiin vetovuoroo".

Iltaelämää oli myös: "Riemuliiteri oli sillon jo, mut ei se ollut tässä samas paikkaa, se oli joku urheiluseura kokoontumispaikka, tanssit kanss oli, petromaksit katossa, ei sähköö, gramofooni soitti vanhoi vinyylei, hikinen tupa täys porukkaa, ovest kävi välil semmonen höyry". Viikon aikana valittiinn mm. miss Äkäslompoloksi herra Turun Ladusta, vaimonsa laittamana ja turkulaisten äänestämänä. Sauna oli käytössä: "Pihall oli sauna, vaatteet vaihdettiin semmoses katokses, oli harva laudotus missä puita pidettiin ulkotiloissa".

Leon muistelun mukaan matka maksoi 9 000 mk: "Siihen piti vähän säästää"
"Kyll se oli hieno reissu se eka reissu, kyll sen muistaa"
Laturiennot toivat Leolle myös vaimon: "Jouduin sen leipälaukun kantajaksi lopun elämääni". Suunnistusta Leo on harrastanut vuodesta 1947 alkaen ja käy vieläkin rasteilla, hiihtänyt aikanaan Finlandia 17 kertaa peräkkäin. Nykyisin Leo käy kuntosalilla, vesijuoksua ja soudusta alkulämmittely. "Syksyn vaellusreissut on kanss hienoja" "Liikunta on tärkeää, jos ett liiku niin pian ei pääse mihinkään, mutt se on liikuttava oman kunnon mukaan", kiteyttää Leo.

Takaisin

 

webmaster@turunlatu.fi | Layout 2007 Aboa Ohjelmistot Ky | Viimeisin päivitys: 17.4.2018 18:57:29