Login

 

Uusimmat uutisotsikot

Turun ladun joulujuhlat Latumajalla Lue lisää...
Turun Latu tänään, entä huomenna? Lue lisää...
Syyskokous 2019 Lue lisää...
Kevään 2019 hiihtokausi lukuina Lue lisää...
Taloudenhoitaja Lue lisää...
Turku-rastit Lue lisää...
Toimiva latulainen 2018 Lue lisää...
Turku-Rastit Lue lisää...
In Memoriam Sulo Parkkonen Lue lisää...
Säännöt uusiksi Lue lisää...

Tulevia tapahtumia

Ma 18.11. Maanantai-illan sauvailu
Ti 19.11. Tiistai aamupäivän sauvailu
Ti 19.11. Syyskokous
La 23.11. Kynttilävaellus
La 23.11. Metsävaeltajat retki
Ma 25.11. Maanantai-illan sauvailu
Ti 26.11. Tiistai aamupäivän sauvailu
Ke 27.11. Joulujuhla
29.11.-7.12. Kaamoshiihto Kiilopäällä

Uutisia

Syyskokous 2019

Turun Latu ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään tiistaina 19.11.2019 klo 18.00 Latumajalla, Purjetie 8. 20360 Turku.

Kokouksessa käsitellään Turun Ladun uusien sääntöjen 10 §:ssä syyskokoukselle määrätyt asiat kuten mm. vuoden 2020 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä jäsenmaksujen suuruus. Päätetään myös kulukorvausten perusteista.


Kokouksen jälkeen kahvitarjoilu.

Tervetuloa osallistumaan!

Turun ladun joulujuhlat Latumajalla

Turun Ladun perinteinen koko perheen joulujuhla vietetään Latumajalla Purjetie 8 20360 Turku 27.11 klo 18.00.

Ohjelmassa joululauluja, riisipuuroa, torttukahvit.

Tervetuloa iloisella joulumielellä!

Turun Latu tänään, entä huomenna?

Patentti- ja rekiserihallitus (PRH) vahvisti Turun Ladun uudet säännöt 26.4.2019. Niiden mukaan esim. puheenjohtaja valitaan, joka toinen vuosi, kun tähän asti puheenjohtaja on valittu vuodeksi kerrallaan. Henkilö voi toimia hallituksen puheenjohtajana korkeintaan kuusi peräkkäistä kalenterivuotta eli yhteensä 12 vuotta. Siinä ajassa moni ehtii kyllä jo kuluttaa ideansa ja energiansa loppuun.

Niin kuin tiedetään, yhdistyksen asioita hoitaa hallitus. Jotta hallituksen toiminta olisi tuloksellista ja tarkoituksenmukaista, jokaisella hallituksen jäsenellä tulisi olla yhdistyksessä tietty, määritelty vastuualue, kuten toimia sihteerinä, rahastonhoitajana, vastata ao. toimikunnan toiminnasta jne. Jäsenet hallitukseen valitsee yhdistyksen kokous eikä valintaa tehtäessä henkilöä valita hallitukseen tiettyyn tehtävään puheenjohtajaa lukuun ottamatta, vaan tehtävät määritellään hallituksen järjestäytyessä. Usein on kuitenkin niin, että hallitukseen valitulla on jo tietty tehtävä yhdistyksen toiminnassa.

Uusien sääntöjen myötä Turun Ladun on syytä uudistaa ja kehittää toimintaansa. Tässä on uudella puheenjohtajalla ja hallituksella paljon tekemistä. Toisaalta uudistukset aiheuttavat usein myös vastarintaa. Kaikki vanha ei ole pahasta. Parasta mitä minun mielestäni tulisi tehdä, on päästää nopeasti nuorempia päättämään asioista.

Markku Kaskinen, pj.

P.s: Jos olet kiinnostunut puheenjohtajan tai muista Turun Ladun toimintaan liittyvistä tehtävistä (esim. rahastonhoitaja), niin ota yhteyttä puheenjohtajaan tai muihin hallituksen jäseniin.

Kevään 2019 hiihtokausi lukuina

Luminen talvi tuli vihdoinkin Turkuun monen vuoden tauon jälkeen. Latumaja avattiin hiihtäjien riemuksi 18.1. Tammikuun korkeat hanget ja upeat ladut houkuttelivat noin tuhatta hiihtäjää kahden viikon aikana. Helmikuun usean päivän vesisateet sekä lämpöasteet häivyttivät lumet sekä pilasivat ladut lopullisesti. Maja suljettiin 24.2. Helmikuussa oli myös noin tuhat hiihtäjää. Moision koulusta kävi kahtena päivänä yhteensä 230 oppilasta ja opettajaa, hiihtäen, lumikenkäillen tai kävellen. Talo tarjosi mehut.

Vieraskirjan mukaan majalla kävi siis yhteensä runsas kaksituhatta asiakasta. Reittitoimikunnan Mara ja Simo tekivät 82 tuntia vapaaehtoistyötä ajaen ladut ja pitäen ne erinomaisessa kunnossa, mistä saatiin paljon kiitosta. Kahden moottorikelkan mittariin kertyi yhteensä 699 kilometriä.

Latumajalla ahkeroi 26 vapaaehtoista. Talkootunteja tehtiin 810, johon lukuun sisältyy sekä itse majapäivystys että hankintoihin, rahaliikenteen hoitoon yms juokseviin asioihin käytetty aika. Joku teki yhden vuoron, joku toinen taas kolme – neljä vuoroa; kukin mahdollisuuksiensa mukaan. Jokaisen työpanos oli yhtä tarpeellinen ja tärkeä. Hittimyyntituote oli kuuma mehu ja munkki ja toiseksi suosituin oli kahvi ja munkki. Näitä osti lähes jokainen hiihtäjä. Moni totesikin, että ”ihan kuin olisi Lapissa, hienot ladut ja mukava taukopaikka”.

Majatoimikunnan puolesta haluamme kiittää kaikkia vapaaehtoisia ahertajia. Ilman teidän panostanne ei olisi latuja mitä hiihdellä eikä majalla mahdollisuutta palvella asiakkaita.
Marjatta ja Kirsti

Taloudenhoitaja

Turun Latu etsii uutta taloudenhoitajaa. Tehtäviin kuuluu yhdistyksen rahaliikenne ja kirjanpito. Käytössä on Netvisor (osto ja myyntireskontrat sekä verkkolaskun lähetys ja vastaanotto). Kirjanpito tapahtuu samalla ohjelmalla.

Lisätietoja saa nykyiseltä taloudenhoitajalta Aki Salmelta: aki@rinkkasatiainen.fi, puh. 050 3415 620.

Taloudenhoitajan tehtävä tulisi vastaanottaa viimeistään syksyllä 2019.

Mikäli olet kiinnostunut tehtävästä, ota yhteyttä Aki Salmeen tai Turun Ladun puheenjohtajaan Markku Kaskiseen: markku.t.kaskinen@gmail.com tai puh. 050 3512 932.

Turku-rastit

2017 ja 2018 Turun Latu onnistui olemaan firmaliigan ykkönen. Jotta 2019 kävisi yhtä hyvin.

Latulainen suunnistaja, muista ilmoittaa järjestäjille aikatulostuksesi yhteydessä seurasi olevan Turun Latu (ilman ry:tä). Tällöin suorituspisteesi kartuttavat Turun Ladun suorituspisteitä suunnistuksen firmasarjassa.

Turku-Rastit ovat Turussa ja ympäristökunnissa järjestettävä kuntosuunnistustapahtumien sarja. Suunnistuspäivä on keskiviikko.

Ratavaihtoehtoja on 4 kpl (2, 3, 4 ja 6), joista 2 km on erittäin helppo, 3 km helpohko. Vaativia ovat 4 ja 6 km.
Osallistumismaksut: Aikuiset 6 €, perhemaksu max, 12 €, alle 16 v, 2 €. Rastien leimaus Emit kilpailukortilla, joka on vuokrattavissa ilmoittautumisessa tai omalla kilpailukortilla.

Tapahtumakalenteri Turku-Rastien omilla sivuilla ja viikottain TS:n tapahtumapalstalla. Mukaan rohkeasti hiomaan suunnistustaitoja ja samalla kuntoilemaan luonnossa.

Toimiva latulainen 2018

Turun Ladun toimivaksi latulaiseksi 2018 on valittu Heini Salmi.

Heini on tullut yhdistyksen toimintaan mukaan v.2009 hiihtovaelluksen merkeissä. Metsämörritoiminnan käynnistyttyä v.2014 Heini liittyi mukaan ja on toiminut sen jälkeen metsämörriohjaajana perheretkillä sekä perheliikuntatapahtumissa. Nykyisin Heini ohjaa myös Metsävaeltajaryhmää. Vuosi 2018 on ollut lasten-ja perhetoiminnalle merkittävä sillä olemme saaneet monta uutta innostunutta ohjaajaa ja meillä on ollut mahdollisuus myös kehittää ja monipuolistaa toimintaa. Turun kaupungin varhaiskasvatuksen kanssa järjestetyt metsämörritapahtumat sekä jo perinteeksi muodostunut taskulamppuretki toivat paljon näkyvyyttä toiminnalle ja saivat paljon perheitä liikkeelle luontoon. Kiitokset koko porukalle.

2018 Heini Salmi
2017 Mikko Nissilä
2016 Sulo Parkkonen
2015 Pentti Takkinen
2014 Erkki Tuominen
2013 Sirkku Kaskinen
2012 Ilpo Vuori
2011 Lasse Laiho
2010 Pirkko ja Jussi Moisio
2009 Paula Muurinen
2008 Marjatta Kärkkäinen
        Martti Hintukainen
2007 Seppo Aarnio
2006 Helena Katajamäki
2005 Aarno pakarinen
2004 Elina Mattila
2003 Eino Väärä
2002 Jaakko Tilli
2001 Marja-Liisa Tuominen
1999 Ritva Lehto
1998 Sirkka ja Teuvo Kataja
1997 Reijo Lehkonen

Turku-Rastit

Turun Ladun suunnistajat edustivat tänäkin vuonna menestyksellisesti yhdistystä Turku-Rastien, lähinnä vähemmän totisessa firmasarjassa. Vuonna 2018 Turun Latu oli suoritusmäärässä firmasarjan kärjessä.

Suoritteita Ladulle kertyi 479 46 eri suunnistajalta (2017 458, 46, ensimmäinen), toisena Kunto-Hempat, suoritteita 317, 23 (299, 31, toinen) sekä kolmantena Elomatic 183 suoritetta, 12 suunnistajalta (2017 177, 12, kolmas). Kunto-Hempat on Maarian Mahdin seniorisuunnistajia sekä Elomatic tekniseen huippuosaamiseen keskittynyt kansainvälinen yritys.

Turun Ladun suhteellisen selvän kärkisijan tekijöitä olivat aktiivinen osanotto sekä suuri suunnistajien kokonaismäärä.

Suorituksia Turun Ladulle suunnistivat Seppo Aarnio, Margis Pärli ,Ida Erling, Keijo Hintukainen, Esa Niemi, Simo Rantala, Jani Alinikula, Rauno Hedenström, Irmeli Saari, Jukka Alinikula, Aini Rautanen, Erkki Tuominen, Pertti Salmenoja, Hely Salmenoja, Ossi Karjalainen, Hilkka Kylämäki, Göran Kronström, Maija Kronström, Lasse Fagerlund, Aki Korhonen, Mauno Salonen, Marja-Lisa Mäkinen, Ilona Torsti, Heino Pakarinen, Matti Sipilä, Matti Kuukka, Heikki Kuukka, Ari Hellman, Pirkko-Liisa Kontio, Jarmo Siren, Antti Suna, Urho Lahtinen, Sirkku Kaskinen, Markku Kaskinen, Liisa Arola, Jukka Knaapi, Elina Ouvinen, Terttu Hintukainen, Tuire Ollila, Kari Höglund, Maija Lainema, Oskari Alinikula, Alex Kuukka, Terhi Alinikula ja Seppo Pihajoki.

Ahkerimpia rasteilla kävijöitä olivat Esa Niemi 29 kertaa, Seppo Aarnio 27, Jani Alinikula 26, Jukka Alinikula 26 kertaa, Simo Rantala 24 ja Margis Pärli 23 kertaa.

Turun Latu onnittelee kaikkia latulaisia suunnistajia yhteen lasketuista lähes 1 800 kilometri juosten tai kävellen tehdyistä reippaista kuntosuoritteista.

Suunnistuskausi jatkuu lauantaisin TalviRasteilla.

In Memoriam Sulo Parkkonen

Sulo Parkkonen menehtyi pitkällisen sairauden uuvuttamana 18.10.2018

Sulo oli aktiivi jäsen sairastumiseensa asti. Hän oli mukana niin Kaamos- hiihdoissa kuin kevään hiihtoviikoissa, syksyn liikuntaviikoissa, päivän patikka retkillä ja ennen kaikkea talkoo tapahtumissa.

Tulemme kaikki kaipaamaan hänen rauhallista ja ystävällistä olemustaan.

Säännöt uusiksi

Säännöt määrittelevät yhdistyksen tarkoituksen ja toiminnan. Suomen Latu tarjoaa jäsenyhdistyksilleen niin sanotut mallisäännöt, jotka yhdistyksen on helppo ja edullista ottaa käyttöön. Turun Ladun nykyisten sääntöjen mukaan niiden muuttamista koskeva päätös on tehtävä kahdessa kokouksessa.

Mallisäännöissä on kaksi versiota: yhden ja kahden vuosikokouksen malli. Yhden kokouksen mallissa vuosikokous pidetään tammi-toukokuussa ja valittavan hallituksen kausi kestää vuosikokouksesta seuraavaan vuosikokoukseen. Vuosikokouksessa käsitellään sekä edellisen tilikauden tilinpäätös (tuloslaskelma, tase ja toimintakertomus) että seuraavan tilikauden jäsenmaksut, talousarvio ja toimintasuunnitelma.

Kahden kokouksen mallissa kokousasiat käsitellään kuten nykyisinkin kevät- ja syyskokouksessa. Kevätkokouksessa käsitellään siten mm. tilinpäätösasiat ja päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille. Mallisäännöt eivät tuo mitään suuria periaatteellisia muutoksia Turun Ladun nykyisin sääntöihin. Mallisääntöjen mukaan hallituksen valitaan puheenjohtaja ja 2-10 muuta varsinaista jäsentä sekä 0-7 varajäsentä. Vuosikokous tekee päätöksen hallituksen jäsenten lukumäärästä. Tällä hetkellä Turun Ladun hallituksessa on 10 jäsentä. Puheenjohtajan toimikautta ei ole nykyisin rajoitettu. Mallisääntöjen mukaan henkilö voi toimia hallituksen puheenjohtajana korkeintaan kuusi peräkkäistä kalenterivuotta. Hallituksen puheenjohtajan, jäsenen ja varajäsenen on oltava yhdistyksen jäsen. Mallisäännöt ovat saatavilla latumajalla.

Markku pj

Pitääkö olla huolissaan?

Tuleeko vapaaehtoisia yhdistykseen ovista ja ikkunoista?

Pysyvätkö kaikki vapaaehtoiset aina tyytyväisinä?

Tuntuuko tutulta? Edellä olevat kysymykset kuvaavat osuvasti vapaaehtoistyön haasteita. Turun Ladulla on tällä hetkellä ohjelmassaan noin yhdeksän lajia. Vastuuohjaajia pitäisi olla vähintään yhtä monta ja lisäksi joukko muita vapaaehtoisia varaohjaajia avustamaan toiminnassa. Turun Latu on kuusikymmenvuotias ja monet vastuuohjaajamme tätä vanhempia seniori-ikäisiä. On siis syytä kysyä, pitääkö olla huolissaan. Vastaus on, ehkä pitää. Toiminta Suomen Ladun jäsenyhdistyksissä lepää vapaaehtoisten harteilla. Haluamme pitää kaikki nykyiset toimijat, mutta nuorennusta tarvitaan jatkuvuuden varmistamiseksi. Uusien innokkaiden tekijöiden löytäminen asetta Suomen Ladulle ja sen jäsenyhdistyksille suuria haasteita. Tilannetta pyritään parantamaan uudella koulutuskokonaisuudella, jonka tavoitteena on vapaaehtoistoiminnan nykyistä parempi organisointi.

Markku, pj.

Metsämörri

Metsämörri on satuhahmo, joka innostaa lapset luontoon leikkimään, ihmettelemään, liikkumaan ja tutkimaan.
Metsämörrin perheretket jatkuvat syyskuussa Orikedon/Räntämäen suunnalla. Seuraa tarkempaa tiedotusta ajankohdista Facebookista Turun Ladun metsämörritominta tai metsamorri.blogspot.com

Uutta! Metsänvaeltajatoiminta alkaa syksyllä. Metsänvaeltajat ovat alakouluikäisiä luonnossa liikkujia. He retkeilevät , leikkivät, tutkivat ja liikkuvat eri tavoin lähiluonnossa. Kokoonnumme viikonloppuisin syksyn aikana viisi kertaa. Ryhmään otetaan rajoitettu määrä osallistujia. Seuraa tiedotusta edellämainituissa kanavissa.

Menneen talven (vähäiset) lumet

Ei tullut tästäkään talvesta sellaista lumitalvea, että olisi päässyt hiihtämään Impivaarasta Turun Ladun latumajalle. Vain Lounais-Suomessa ja etelärannikolla oli niin vähän lunta, ettei latuja saatu kunnolla aikaiseksi. Toki Turussakin oli vähäsen latuja muuallakin kuin Impivaarassa, kuten Mälikkälässä ja Kuloisissa,
mutta niin paljon lunta ei satanut, että ladut olisi saatu latumajalle. Isosuo oli pitkään sula ja jokin pelto kynnöksellä. Lisäksi latu-uralla oli tehty metsätöitä ja metsätyökoneet olivat pahasti rikkoneet latupohjaa. Yksi latu majalle kuitenkin saatiin aikaiseksi, niin että Moision koululaiset pääsivät hiihtämään talviloman
aattona majalle. Heitä kävi majalla yli kolme ja puolisataa. Kaikki eivät toki hiihtäneet, mutta kuitenkin. Jotkut intohimoiset hiihtäjät ovat tulleet autolla latumajan pihalle ja lähteneet pellolle hiihtämään.

Turussa on ollut peräjälkeen useita huonoja lumitalvia. Johtuneeko siitä, että käyttäytymisohjeet laduilla ovat unohtuneet, kun ladulla tehdään muutakin kuin hiihdetään. Hiihtäjiä vastaan on tultu lastenvaunuilla, koirien kanssa, sauvakävellen ja kävellen ilman sauvoja ja vieläpä polkupyörillä ja jopa rollaattoreilla. Latujen varsilla on kuitenkin selkeät opasteet, joissa kerrotaan, että kävely ja koirien ulkoiluttaminen hiihtokaudella on kielletty. Pyöräilyä ei ole erikseen kielletty! Olisi ehkä pitänyt.

pj. Markku

Suomen Latu 80 v

Vuonna 2017 vietettiin Metsähallituksen koordinoimia Suomen luonnonpäiviä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Helmikuussa järjestettiin hiihtokouluja, toukokuussa villiinnyttiin keväästä, kesäkuussa nukuttiin yö ulkona ja elokuussa juhlittiin luontoa.

Vuoden 2018 alusta alkaen Suomen Ladun yhteistyökumppanina aloittaa Sydänliitto. Yhteistyö rakentuu ”Polulle sydämellä”-teeman ympärille. Yhteistyötä tullaan tekemään Sydänviikolla (15-22.4.), jossa teemana on ulkoilu voimavarojen edistäjänä. Unelmien liikuntapäivänä 10.5. nostetaan esiin perheliikunta. Yhteistyö huipentuu syksyn ”Nuku yö ulkona”-tapahtumaan 8.9. Perheliikunnan myötä latuyhdistyksen jäsenistä voi löytyä kokonaan uusia vapaaehtoisia. Näitä voivat olla esimerkiksi isät ja äidit, joilla on omia lapsia ja haluavat liikkua perheensä kanssa. Suomen Latu järjestää vuonna 2018 ”Perheliikuntatutuksi”-koulutuksia. Perheliikunta voi olla ohjattua toimintaa tai tapahtumia, mutta myös omatoimista hauskaa yhdessäoloa.

Vuosi 2018 on Suomen Ladun juhlavuosi. Järjestö täyttää 80 vuotta 28.1.2018. Syntymäpäivää juhlitaan rakentamalla lumiukkoja erilaisissa tapahtumissa, puistoissa ja kotipihoilla. Suomen Ladun virallisia syntymäpäiväjuhlia vietetään kevätkokouksen yhteydessä Kiilopäällä 27.4-1.5.2018.

Markku, pj

Hanki jäsen

Suomen Ladun elinehto ovat paikallisesti toimivat jäsenyhdistykset. Tarjoamme mukavan yhteisön matalan kynnyksen liikuntaan, mihin on helppo kutsua myös ystävä tai naapuri mukaan. Suomen Ladun jäsenmäärä on tällä hetkellä yli 80000. Hurjin kasvuvauhti on viime vuosina tasaantunut, mutta suomalaisten tarve ulkoilulle ja yhteisöllisyydelle ei ole kadonnut mihinkään. Latu-jengissä on vielä tilaa! Hankkimalla uuden jäsenen joukkoomme, saat itse lahjan.

Uusin kampanjalahja julkaistaan jokaisen Latu & Polku -lehden palvelusivuilla. Lahja postitetaan jäsenhankkijalle sen jälkeen, kun uusi jäsen on maksanut jäsenmaksunsa. Ao. lahja on voimassa, kunnes uusi Latu & Polku lehti ilmestyy.

Jäsenmaksuja ei laskuteta 1.10. jälkeen. Jäsenhankintalahja määräytyy uuden jäsenen liittymispäivän mukaan ja se postitetaan jäsenhankkijalle heti kun uusi jäsen on maksanut jäsenmaksunsa. Seuraavan vuoden jäsenmaksulaskut postitetaan tammikuussa. Mikäli uusi jäsen haluaa maksaa jäsenyyden jo kuluvalle vuodelle, pyydä häntä olemaan yhteydessä Suomen Ladun jäsenpalveluun: jasenpalvelu@suomenlatu.fi.

Kampanjaohjeet ja -säännöt

• Hanki jäsen -kampanjalomake ohjaa ensin valitsemaan yhdistyksen, jonka jälkeen pääsee valitsemaan Hanki jäsen -toiminnon. Hanki jäsen -palkinnon saa uudesta jäsenestä.
• Hyväksyttävät jäsenyyslajit ovat henkilöjäsenyys, perhejäsenyys ja nuorisojäsenyys. Rinnakkaisjäsenyys ei oikeuta palkintoon. Jäsenhankkija saa jokaisesta ilmoittamastaan uudesta jäsenestä palkinnon (Huom! perhejäsenyydestä vain yksi palkinto).
• Uusi jäsen/perhe ei saa olla ennestään Suomen Ladun jäsen.
• Jäsenhankkijan pitää olla Suomen Ladun jäsen. Uudella jäsenellä voi olla vain yksi jäsenhankkija.
• Palkinto toimitetaan jäsenhankkijalle, kun uusi jäsen on maksanut jäsenmaksunsa. Palkinnot lähetetään kerran kuukaudessa. Palkinto määräytyy uuden jäsenen Suomen Ladun jäsenrekisteriin vientipäivän mukaan.
• Kampanjaan voivat osallistua vain jäsenyydet, jotka on ilmoitettu kampanjasivuilla olevalla sähköisellä lomakkeella, Latu & Polku -lehden palvelukortilla tai puhelimitse Suomen Ladun jäsenpalveluun. Kilpailuissa, messuilla tai vastaavissa yleisötapahtumissa hankitut jäsenyydet eivät oikeuta tavarapalkintoon.
• Suomen Latu varaa oikeuden muuttaa jäsenhankintapalkinnon vastaavan arvoiseen toiseen tuotteeseen. Suomen Latu varaa oikeuden muuttaa kampanjasääntöjä.
• Sääntöpäivitys 4.10.2017
• Osa Suomen Ladun jäsenyhdistyksistä ei ole mukana keskitetyssä jäsenmaksujärjestelmässä tai yhdistyksen liittymismekanismi on erilainen, siksi seuraavat yhdistykset ja niihin liittyneet uudet jäsenet eivät ole mukana Hanki jäsen -kampanjassa: Kajak ry, Satakunnan Kansansoutu ry, Metsämörriohjaajat, Latuneuvojat ry. ja Vigu ry.
• Huom! Hanki jäsen-kampanjaan ei voi yhdistää muita kampanjoita, kuten lahjajäsenyyskampanjaa.

Liity jäseneksi,lahjoita jäsenyys tai hanki jäsen osoitteesta suomenlatu.fi/osallistu/liity-jäseneksi.html

Aluetoiminnastako hyötyä?

Lounais-Suomen latualueen syyskokous pidettiin jälleen kerran Piknik-risteilynä Viking-laivalla perinteisin menoin. Suomen Latua edusti Johanna Yli-Opas, joka esitteli itsensä ”latuyhdistysten äidiksi”. Hän käsitteli Suomen Ladun strategiaa: ”Ulkoile - Osallistu -Vaikuta”.

Aluetoiminnan kehittäminen on yksi Suomen Ladun strategian painopisteitä. Aluetoimintauudistuksen keskeisin toiminta on ollut aluetyöryhmien perustaminen. Aluetyöryhmät aloittivat toimintansa v. 2017. Alueyhdyshenkilö ja aluetyöryhmä yhdessä organisoivat aluetoimintaa.

Aluetoiminnalla on tarkoitus vahvistaa yhdistysten välistä viestintää. Tavoitteena on, että yhdistykset osallistuisivat yhteisiin tapahtumiin. Ainakaan kuluvana vuonna tämä tavoite ei ole toteutunut. Vuotta 2017 vietettiin teemalla ”Suomen Luonnonpäivät”. Toiveena oli, että Lounais-suomen latuyhdistykset osallistuisivat niihin tapahtumiin, jotka Suomen Latu oli tarkoittanut yhteistapahtumiksi, kuten ”Nuku yö ulkona” Teijolla 17-18-6. ja ”Juhli luontoa” 26.8. Kurjenrahkalla. Ainakin Turun Ladussa oltiin pettyneitä yhdessä tekemiseen näissä tapahtumissa. Lounais-Suomi on iso alue ja useita latuyhdistyksiä. Ehkä aluetoiminta olisi aktiivisempaa ja tehtäisiin enemmän yhdessä, jos Lounais-Suomi jaettaisiin Varsinais-Suomen ja Satakunnan latualueiksi. Ja sitä paitsi Sastamalahan kuuluu nykyisin Pirkanmaahan eli Hämeeseen eikä enää Satakuntaan (Lounais-Suomeen).

Markku, pj.

Turun Ladun pankki ja tilinumero vaihtuu

Turun Ladun uusi pankki on 1.12.2017 alkaen Oma Säästöpankki.

Uusi tilinumero on FI63 4108 0010 3729 13

Terveisiä Rantapuistosta

Suomen Ladun kevätkokous pidettiin huhtikuun 21.-23. Helsingin Meri-Rastilassa, tarkemmin Rantapuistossa. Kokouspaikkana oli SYP:n entinen koulutuskeskus, josta yhtenä muistona olivat hienot SYP:n tunnuksilla varustetut isot ovenkahvat.

Varsinainen kevätkokous oli sunnuntaina 23.4. Suomen Ladun vuosikertomuksesta kävi mm. ilmi, mitkä lajit ovat suosituimpia. Suosituin laji v. 2016 oli retkeily, toiseksi suosituin maastopyöräily ja pyöräily yhdessä. Kolmanneksi suosituin oli hiihto. Uusia nousevia lajeja ovat mm. frisbeegolf ja polkujuoksu sekä maastopyöräily. Toisaalta esim. sauvakävely on edelleen suosittu laji.

Suomen Latu haluaa panostaa erityisesti perheliikuntaan. Metsämörri-toiminnassa ja Muumien ulkoilukouluissa koko perheen aktiviteetit ovat vakiintunut toimintamuoto. Perheliikunta on yksi Suomen Ladun strategian yhdeksästä painopisteestä ja sen myötä on käynnistynyt Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kolmivuotinen Perheliikunnan kehittämishanke.

Tässä vielä muutama poiminta Suomen Ladun toiminnasta vuonna 2018:
- Suomen Ladun hiihto tutuksi-kiertue tammi-helmikuussa
- Suomen Latu 80 v 27.4.-1.5.2018 Kiilopäällä
- Liiku terveemmäksi-päivä 10.5.2018 (Helatorstai)
- Suomen Ladun retkeily tutuksi-kiertue
- Nuku yö ulkona-tapahtuma lauantaina 8.9.2018.

Erikoisuutena mainittakoon erityinen lumiukko-kampanja, jossa tehdään valtateiden varrelle, puistoihin ym. vilkkaisiin paikkoihin Suomen Latu-muotilla tehtyjä lumiukkoja 80-vuotisjuhlan kunniaksi.

Vielä todettakoon, että Suomen Ladun yhteistyökumppani vaihtuu v. 2018 Sydänliitoksi. Nyt se on Metsähallitus. Yhteistyötä toteutetaan paikallisella yhteistyöllä, kuten luennoilla ja ohjatuilla ulkoilumalleilla, tapahtumayhteistyöllä (erityisesti Nuku yö ulkona-tapahtumassa). Perheliikunnan edistäminen on yksi tärkeä yhteistyön alue. Tällaisia terveisiä tuli kotiin vietäväksi Suomen Ladun kevätkokouksesta. Siellä tuli esiin sellaisia tärkeitä asioita, joita voimme ottaa huomioon omassa toiminnassamme kuten perheliikunnan edistäminen ja aluetoiminnan tukeminen.

pj. Markku

Palkittuja

Opetus- ja kulttuuriministeri on myöntänyt liikuntakulttuurin ja urheilun parissa ansioituneille henkilöille ansioristejä ja –ansiomitalleja.

Turun Ladusta ansioristin saivat Seppo Aarnio ja Jussi Moisio, sekä ansiomitallin kullattuna saivat Martti Hintukainen, Marjatta Kärkkäinen, Sirkka Kataja ja Mikko Nissilä

Pj:n palsta

ERRARE HUMANUM EST

”Errare humanum est” on latinaa ja tarkoittaa, että erehtyminen on inhimillistä. Viime syksynä yritin ennustaa tai oikeammin arvata tulevan talven säätä. Kun kunnon lumitalvi Turussa oli viimeksi talvella 2013, niin ajattelin, että kolmen vähälumisen talven jälkeen neljäs talvi olisi luminen ja päästäisiin tekemään ladut latumajalle. Amerikkalaisten syksyllä laatiman pitkän aikavälin sääennusteen mukaan Pohjois-Europan talvi 2017 on lauha. Valitettavasti kävi niin, että amerikkalaiset olivat oikeassa ja minä väärässä. Tiedetäänhän, että ennustaminen onvaikeaa, etenkin tulevaisuuden.

Turun Ladun talouden ja toiminnan kannalta olisi erittäin suotavaa, että Turussakin olisi useammin kunnon talvi ja Pomponrahkalta upeat ladut latumajalle. Olisiko mitenkään mahdollista, kun villiinnymme keväästä toukokuussa, että silloin olisi aurinkoinen ja lämmin sää, ettei vain silloin takatalvi iskisi. Ei ole tavatonta, että toukokuussa jonakin päivänä sataa lunta, räntää tai pieniä rakeita. Säästä riippumatta toivon kaikkien nauttivan keväästä ja tulevista Suomen luonnon päivien tapahtumista.

Pj. Markku

Pj:n palsta

Ulkoile – Osallistu – Vaikuta

Suomen Ladun teema vuodelle 2017 on ”ulkoile – osallistu – vaikuta”. Turun Latu pyrkii toteuttamaan tuota teemaa järjestämällä Suomen luonnon päiviin sopivia tapahtumia.

1) Kaikkien aikojen luontojuhlat alkavat sukeltamalla talveen: ”Maailman suurin hiihtokoulu”. Suomen Latu tempaisee 4. helmikuuta: ”Kaikki ladulle – vaikka vartiksi”. Maailman suurimman hiihtokoulun tavoitteena on saada 100 000 ihmistä yhtä aikaa ladulle. Turun Latu sukeltaa talveen Impivaaran hiihtomaassa järjestämällä hiihtokoulun lapsille ja aikuisille.

2) Keväästä villiinnytään toukokuun 20 päivä.
Turun Latu järjestää yhteistyössä Kaarinan Kulkijoiden ja mahdollisesti muidenkin Lounais-Suomen latualueen yhdistysten kanssa pyöräretken lintutornille asiantuntevan oppaan johdolla. Tästä tarkemmin myöhemmin. Mahdollisesti järjestetään myös luontokävelyretki luontoon tutustuen esim. Ruissalossa.

3) Kesäyöhön rakastutaan 17. kesäkuuta nukkumalla yö ulkona. Mm. pyöräilijät tekevät yhden yön retken Teijoon. Yö nukutaan ulkona ehkä myös yhden tai kahden yön vaelluksella.

4) Elokuun 26. päivänä juhlitaan Suomen luontoa. Tarkoituksena on järjestää Lounais-Suomen latualueen yhteinen retki Kurjanrahkan kansallispuistoon. Retkellä saamme muun ohella nauttia tunnetun laulukuoron esityksestä.
Kaikkien aikojen luontojuhlat ovat alkaneet. Luonnon päivät kutsuu kaikki juhlimaan sata vuotiaan Suomen luontoa.

Pj. Markku

In memoriam Teuvo Kataja

Teuvo Kataja menehtyi pitkällisen sairauden uuvuttamana 21.08.2016.

Teuvo liittyi Turun Latuun 1986. Hän toimi vuodesta 1992 majatoimikunnassa ja vuodesta 1994 majaisäntänä kuolemaansa asti.

Tulemme kaikki kaipaamaan hänen rauhallista ja ystävällistä olemustaan.

Pj:n palsta

Ensilumi satoi ja jäi maahan! Sitä ei vielä tullut ihan niin paljon, että latumajareitin voisi avata. Hyvä alku on. Odotamme lisää valkoisia hiutaleita ja paljon.

Aloitin nämä kirjoitelmat lainaamalla kirjaa: Veli Saarinen - T. I,Sorjonen Uusi hiihtokirja vuodelta 1956. Nyt viimeisessä kirjoituksessani jatkan lainausta:lainaus vuorohiihdosta: Työntö suoritetaan läheltä vartaloa. Työnnön alussa käsivarsi koukistuu vähän, nyrkki tulee lähelle rintaa ja kulkee kylkeä pitkin lantion kohdalta taakse. Työntö jatkuu takana niin pitkälle, että käsivarsi oikenee täydellisesti ja olkapää painuu alas jatkaen työntöä. Loppuvaiheessa kämmen aukeaa kääntyen ylöspäin ja sauva jää "peukalonhankaan" etusormen sekä peukalon varaan. Työntöön on pyrittävä saamaan voimaa ja ripeyttä Sopii ohjeiksi vielä nytkin.Tulevana vuonna yhdistyksemme toiminta tullee noudattamaan perinteisiä muotoja, joskin uuttakin on. Niistä toisaalla tässä ja tulevissa lehdissä.

Osaltani toivotan kaikille hyvää joulua ja liikunnallista ensi vuotta!

Kiitos kaikille jäsenille!
Matti

Latulaiset!

Örön retkeltä 28.5.2016
Kuvat Jaakko Tilli

Olemme saaneet nauttia poutaisesta kesästä Turun seudulla. Sää on antanut mainion mahdollisuuden ulkona toimimiseen, pyöräilyyn, kävelyyn teillä ja metsässä, suunnistamiseen ja erilaisiin peleihin. Kesä alkaa taittua kohti syksyä ja talvea, mutta vielä kesäiset toiminnat voivat jatkua pitkäänkin.
Syksyllä meillä on taas monia perinteisiä tapahtumia, jotka tämän lehden sivuilla mainitaan. Kohokohta on 60-vuotisjuhlamme syksyllä, joka on pääasiallisesti toiminnan merkeissä. Kokoonnumme yhteen Ruskotalolla, josta tarkemmin toisaalla lehdessä.
En malta taas kerran esittää toivomusta, että kunpa lämpimän kesän jälkeen tulisi luminen pakkastalvi!

Oikein hyvää ja liikunnallista loppukesää ja syksyä kaikille.

Matti

Pj:n palsta

Talvi meni, emme voineet avata latumajan kahviota, kun ei lumi riittänyt ladun avaamiseen majalle. Ei voi mitään, että luonto ei meille riittävästi lunta suonut.
Kirjoitan tätä mökillä Ensimmäinen kirjosieppo on nähty, samoin peippo laulaa ja kotka liitelee saaren yläpuolella korppi seuranaan. Kesä tulee.

Toivon kauniita kesäpäiviä ulkona liikkumiseen. Kevään lappiretket ovat saamani tiedon mukaan olleet onnistuneita. Se rohkaisee jatkamaan toimintaa sillä linjalla. Olisi mukavaa, että Erkin ja pyöräilyryhmän organisoimat retket saavat osallistujia toteutumiseen asti.

Latuviestistä ja netistä saamme kaiken aikaa tietoja toiminnastamme.

KAIKKI MUKAAN LIIKKUMAAN LUONTOON JA KAUPUNKIIN!
Matti

Talkolaiskirje

TURUN LADUN JÄSEN

Turun Latua odottaa toiminnallinen kesä. Olemme mukana erilaisissa tapahtumissa liikuttamassa ihmisiä ja tekemässä yhdistystämme tunnetuksi.

Onnistuaksemme tapahtumissa tarvitsemme jäsenten apua. Tapahtumat vaativat talkoolaisia erilaisiin tehtäviin.
Tapahtumat liittyvät mm. pyöräilyviikkoon ja Turun kaupunginosaviikkoihin.

Viemme tapahtumiin oman telttamme. Sen suojissa voimme jakaa Turun Ladun ja Suomen Ladun eri esitteitä ja kertoa toiminnastamme.

Liikunnallisesti viemme tapahtumiin pyöräilyä, sauvakävelyä, geokätköilyä, lasten pyöräilyn taitoajoa ja lasten tarkkaavaisuuspolkua. Lisääkin voidaan kehittää.

Jos sinulla suinkin on mahdollisuus, niin ilmoittaudu talkoolaiseksi. Tehtävät eivät vaadi mitään erityistaitoja.
Tapahtumia on pitkin kesää ja niistä ilmoitetaan talkoolaisiksi ilmoittautuneille joko sähköpostitse tai tekstiviestillä. Erikseen sitten sovitaan, kuka mihinkin tapahtumaan pääsee.

Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostilla osoitteeseen talous@turunlatu.fi tai puhelimella numeroon 050 337 1139 (Erkki Tuominen) Erkki Tuomiselta saa myös lisätietoja. Huom. kerro haluatko tietoa tapahtumista sähköpostilla vaiko tekstiviestillä. Kerro myös jos sinulla on järjestyksen valvojakortti ja/tai voimassaoleva ensiapukoulutus . Ilmoita myös, jos olet mukana SPR:n ensiaputoiminnassa.

Järjestämme talkoolaisiksi ilmoittautuneille ennen tapahtumia erillisen info-tilaisuuden.

Latulaisterveisin
Matti Viksten
puheenjohtaja

Pj:n palsta

Joulu meni ja vuosi vaihtui. Viime vuoden toiminta sujui totutuissa uomissa. Kaikissa toiminnoissa oli aktiivisia jäseniä. Uudet ovat vanhojen lisäksi sydämellisesti tervetulleita.

Olette varmaankin täysin kyllästyneitä, kun aina jaksan valittaa talvisäästä. Nyt nettiin tuli tämä: Säässä tapahtuu hyytävä käänne- ilmatieteen laitos: avovesien yli saapuu kylmä virtaus. Voi kunpa tämä olisi totta ja toisi runsaan lumen mukanaan. Sitten ladut ja maja aukeavat!

Meillä alkoi juhlavuosi. Täytämme tänä vuonna 60 vuotta. Emme järjestä suuria juhlia, vaan matalalla profiililla sopivaa toimintaa jäsenistölle. Niistä kerromme Latuviestissä.

Toivotan kaikille hyvää ja liikunnallista vuotta 2016
Matti

Turun Ladun jäsen

1. ILMOITA JÄSENTIETOSI
Turun Ladun jäsenrekisterissä on tietoja jäsenten osoitteista, sähköpostiosoitteista ja puhelinnumeroista.

Osa on kuitenkin vanhentuneita.

Melkoiselta osalta jäseniä puuttuu sähköpostitieto kokonaan.

Yhdistyslaki vaatii yhdistystä pitämään jäsenrekisteriä jäsenistään ja henkilötietolaki vaatii, että rekisteissä olevat tiedot ovat oikeita.

Siksi toivomme, että ilmoitat pikaisesti osoitetiedot. Erityisesti sähköpostiosoitteen päivitys on tärkeä.

Ilmoita tiedot osoitteeseen jasensihteeri@turunlatu.fi myös jatkossa osoitteen muutokset ja muut mahdolliset jäsenasiat.

2. LATUVIESTI VAIN SÄHKÖISENÄ
Jos haluat Latuviestin tulevaisuudessa vain sähköisenä, niin ilmoita tahtosi osoitteeseen tiedotus@turunlatu.fi

Puheenjohtajan palsta

Kirjoitan tätä 1.11.2015. Lämpömittari näyttää 10,1 plussaa. Pitkänajan säätiedotteet ennustavat lauhaa ja lumetonta talvea alueellemme. Yksi ennuste lupasi kovaa talvea, leikkasin sen talteen. Saa nähdä kuinka käy.

Tarvitsemme uusia aktiivisia luontoliikkujia joukkoomme. Yhdistystoiminnassa tuntuu kautta linjan olevan tilanne, jossa toimijat ikääntyvät ja uusia ei tule. Olkaamme poikkeus!

Oikein liikunnallista loppusyksyä ja alkutalvea
Matti

Pj: Palsta

Kesä tuli ja meni. Alku ei sään puolesta ollut lupaava. Ulkoilijoita se ei suuresti haitannut sillä luonnossa viihtyminen on pukeutumiskysymyskin. Latulaiset ovat kesän kuluessa pyöräilleet, sauvakävelleet, suunnistaneet, yleensä olleet luonnossa, ulkona. Mustikoitakin ja sieniä on riittänyt niitä haluaville.

Elokuu pelasti hellepäivineen kesän, joskin se toi mukanaan hyttyset ja hirvikärpäset, jotka ainakin marjastajia häiritsevät. Puolukat vielä kypsyvät ja kohta odottavat poimijoitaan.

Yhdistyksemme syksy jatkuu perinteisesti, kuten lehtemme sivuilta näemme. Toivotan kaikki jäsenet tervetulleiksi syyskokoukseen tekemään tärkeitä päätöksiä, kun valmistaudumme syksyyn ja ensi vuoteen.

Liikunnallista elämää!
Matti

Puheenjohtajan palsta

Kevätpatikka Koskeljärvellä 24.5.2014
Kuva: Jaakko Tilli

Viime numerossa toivoin lumista talvea Turun seudulle, vaikka silloin satoi vettä. Toiveeni ei toteutunut. Niin voi jo nyt sanoa, vaikka on vasta maaliskuun alku.. Latuja ei majalle saatu. Suuri joukko vapaaehtoisia odotti pääsevänsä mehumyyntiin. He saivat pettyä, kuten vielä suurempi joukko innokkaita hiihtäjiä. Luonnolle emme voi mitään.

Nyt luomme katseemme tulevaan kesään. Kaikki jäsenet ja muut, tutustukaa tämän lehden kertomiin ohjelmiin. Niistä löytynee jokaiselle jotakin. Ottakaa rohkeasti toimikuntien vetäjiin yhteyttä ja tulkaa mukaan. Esitän taas toiveen. Kunpa tulisi sellainen kesä, että olisi mukavaa harrastaa luonnossa liikkumista eri muodoissaan.

Liikutaan luonnossa kukin edellytystemme mukaisesti.

Matti
Puheenjohtaja

Palkittuja

Simo Rantala ja Ilpo Vuori
Kuva: Jaakko Tilli

Suomen Ladun liittokokouksessa palkittiin Simo Rantala ansioristillä ja Ilpo Vuori ansiomitalilla.

Latumajan vuokrakäyttö

Yhdistys vuokraa Latumajaa kokous yms. pienimuotoiseen käyttöön.

Yhdistyksen liikuntapaita

Turun Latu on hankkimassa jäsentensä käyttöön alun perin suunnistajille tarkoitetun liikuntapaidan. Paita soveltuu myös esim. kävelyyn ja pyöräilyyn. Asun takaosassa on reikäneulos, etuosa yhtenäinen. Ladun merkki on siirretty takaosaan.

Paidan hinta on 40 €.

Tiedustelut ja myynti
040 515 9913/Seppo

Geokätköily

Geokätköily (geocaching) on maailmanlaajuinen harrastus, jossa käytetään hyväksi satelliittipaikannusta. Geokätköilyä voi harrastaa jokainen. Se on monipuolista: voit etsiä kätköjä yksin tai ystävien kanssa, jokainen kätkö on omanlaisensa, voit perustaa myös omia kätköjä. Kätkölle määritetään sijainti satelliittipaikantimella ja sen koordinaatit julkaistaan internetissä. Kätköllä voi olla myös muita vihjeitä. Kätkölle geokätköilijä piilottaa rasian tns. jossa on lokikirja, geokätkötiedote, kynä ja mahdollisesti jotain vaihtotavaraa. Pakollisen varusteena on satelliittipaikannin. Jos kiinnostusta löytyy, Turun Latukin voi toimia Turun seudulla omatoimisesti liikkumalla etsittävien kätköjen taustajärjestönä. Vähimmillään yksi innostunut henkilö riittää, mieluummin useampikin.

Mikäli tunnet kiinnostusta geokätköilyyn ota yhteys 040 7736788/Lasse Räsänen tai l.rasanen@dnainternet.net

Tallenteiden lähettämisestä

Yhdistykselle voi lähettää ottamianne kuvia ja juttuja arkistoitavaksi, julkaistaviksi yhdistyksen omille sivuille tai Latuviestiin. Toimitettavat kuvat ja jutut tulee olla uudelleen muokattavassa muodossa, mikäli ne on tarkoitettu julkaistavaksi. Lukitut tiedostot ja levykkeet, mitä ei voi muokata jäänevät todennäköisesti julkaisematta. Levykkeet tulisi olla DVD-RW tyyppisiä. Arkistoitavat tiedot kuva-arkiston hoitajalle arkisto@turunlatu.fi. Latuviestiin latuviesti@turunlatu.fi.

Peruutusehdot ja ilmoittautuminen

Turun Ladun menettelytavat matkoille ilmoittautumisissa

Matkoille ilmoittautumisia otetaan vastaan, kun niistä on ilmoitettu Latuviestissä. Ilmoitukset julkaistaan hallituksen käsittelyn jälkeen. Matkojen talousarvio käsitellään ko. toimikunnan kokouksessa sekä hallituksessa. Matkojen hintatiedot julkaistaan hallituksen päätöksen jälkeen. 100 euron ennakkomaksun eräpäivä on n. kuukausi ilmoittautumisen jälkeen. Loppuerän eräpäivä on n. kuukausi ennen matkan infotilaisuutta. Eräpäivän ylityksestä informoidaan osanottajaa, poistetaan maksamattomat osanottajaluettelosta. Maksujen palautuksissa noudatetaan yhdistyksen menettelyä.

Ladun matkojen peruutusehdot

Matkojen peruutusehdot
* Viimeistään 28 vuorokautta ennen matkan alkua maksamalla matkanjärjestäjälle etukäteen mainitut toimistokulut.
* Myöhemmin kuin 28 vuorokautta mutta viimeistään 14 vuorokautta ennen matkan alkua veloitetaan varausmaksu.
* Myöhemmin kuin 14 vuorokautta mutta viimeistään 48 tuntia ennen matkan alkua 50 % matkan hinnasta.
* Jos matka perutetaan myöhemmin kuin 48 tuntia ennen matkan alkua, on oikeus periä koko matkan hinta.

Jos matkan hinta tai osa siitä on jo tilitetty majoitusliikkeelle tai muulle palvelun tarjoajalle, jäsen saa maksamansa summan yhdistykseltä takaisin vain, mikäli majoitusliike tms. palauttaa sille tilitetyn rahamäärän yhdistykselle.
Esim. sairaustapauksissa peruutuksista on ilmoitettava viivytyksettä ja toimitettava lääkärintodistus, jolla yhdistys pyrkii saamaan hyvitystä majoitusliikkeeltä tms.

Yhdistyksen matkat eivät sisällä peruutusturvamaksua. Jo matkan varausvaiheessa tulisi ottaa matkavakuutus, johon sisältyy peruutusturvavakuutus sen varalta, matkustajaa kohtaa äkillinen sairastuminen tai muu vakava tapaturma.

Matkustajan oikeus peruuttaa matka ylivoimaisen syyn vuoksi:
Ylivoimaisena syynä matkan peruuttamiseen sovelletaan Yleiset valmismatkaehdot mukaisia syitä (loman saanti/saamattomuus ei ole ylivoimainen syy).

Sovelletaan 1.6.2018 alkaen.

webmaster@turunlatu.fi | Layout 2007 Aboa Ohjelmistot Ky | Viimeisin päivitys: 21.9.2019 10:27:38