Login

 

Uusimmat uutisotsikot

Toimiva latulainen Lue lisää...
Kevätkokous Lue lisää...
Taloudenhoitaja Lue lisää...
Suomen Latu 80 v Lue lisää...
TurkuRastit 2017 Lue lisää...
Kuutamohiihto Latumajalle 27.2.2018 Lue lisää...
Elä-Majapäivä 2018 Lue lisää...
Hanki jäsen Lue lisää...
Aluetoiminnastako hyötyä? Lue lisää...
Turun Ladun pankki ja tilinumero vaihtuu Lue lisää...

Tulevia tapahtumia

16.-24.3. Hiihtoviikko Ylläs
16.-25.3. Hiihtovaellus Helags- ja Sylartuntureiden alueella
Ma 19.3. Maanantai-illan sauvailu
Ti 20.3. Tiistai aamupäivän sauvailu
Ma 26.3. Maanantai-illan sauvailu
Ti 27.3. Tiistai aamupäivän sauvailu
Ti 3.4. Tiistai aamupäivän sauvailu
Su 8.4. Metsämörri perheretki
Ma 9.4. Maanantai-illan sauvailu
Ti 10.4. Tiistai aamupäivän sauvailu

Uutisia

Elä-Majapäivä 2018

23.1, 20.2, 13.3 ja 24.4 alkaen klo 14.00

Mikäkö on ELÄ-MAJA päivä?

Se on eläkeläisten majapäivä, elikä esimerkiksi eläkeläisille ja muuten oloneuvoksena kotona oleville tarkoitettu iltapäiväkahvin merkeissä tapahtuva tapaaminen majalla.

Tarkoitus on yhdessäoloa ja keksiä yhdessä hetken toimintaa majalla ja myös majan ulkopuolelle suuntautuvaa toimintaa. MARJATTA toivottaa kaikki tervetulleeksi majalle.

Tiedustelut: Marjatta Kärkkäinen 0400 520 535

Kevätkokous

KOKOUSKUTSU

Turun Ladun sääntömääräinen kevätkokous pidetään tiistaina 17.04.2018 klo 18.00 alkaen Turun Ladun latumajalla, Purjetie 8 20360 Turku

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset kevätkokoukselle kuuluvat asiat:
1. Käsitellään yhdistyksen toimintakertomus vuodelle 2017.
2. Esitetään tilinpäätös vuodelta 2017 ja tilintarkastajien lausunto
3. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta.
4. Päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille.

Kokouksen jälkeen yleistä keskustelua yhdistyksen toiminnasta.

Kahvitarjoilu

Tervetuloa

Kuutamohiihto Latumajalle 27.2.2018

Lähtö opastetulle hiihdolle Pomponrahkan parkkipaikalta klo 18.00. Voit myös hiihtää omatoimisesti sillä Latumaja on avoinna klo 16.00 – 20.00.

Latumajalla mahdollisuus makkaran grillaukseen. Omat makkarat mukaan. Turun Latu tarjoaa mehut. Muita virvokkeita pientä maksua vastaan.

Huom! Kuutamohiihto hiihdetään, mikäli lumitilanne sen sallii!

Tiedustelut: Jaakko Tilli 0400 672 742 jaakko.tilli@gmail.com

Toimiva latulainen

Turun Ladun toimivaksi latulaiseksi 2017 on valittu Mikko Nissilä.

Luullakseni liittymisvuodeksi Ladussa on merkitty vuosi 1983, vaikka liityin v. 1982 syksyllä.
Pääsin Turun Ladun mukana ensimmäiselle talvivaellukselleni vuonna 1982.
Se oli Saariselälle Paloposken Jaskan ryhmässä, meitä oli kymmenen henkeä, Saariselän kämppäkierros.
Ensimmäisen kerran olin oppaana Kevon kanjonissa syksyllä 1984.
Silloin meitä oli kaksi ryhmää ja kuljimme Karigasniemen suunasta koilliseen Kenestuvalle.
Olin silloin suorittanut ns. retkenohjaajakurssin, joka tähtäsi viikonloppuretkien opastamiseen.
Kun muita vaihtoehtoja ei ollut käytettävissä, minusta tehtiin toisen ryhmän opas.
Jorma Lievonen opasti toista ryhmää.
Varsinaiset opaskurssit kävin v. 1987 kesäkurssin Evolla ja v. 1988 talvikurssin Kiilopäällä ja UK-puistossa.
Vuoden 1987 syksystä lähtien olen ollut oppaana vakituisesti.
Talvivaelluksella v. 1989 olin ensimmäisen talviopasreissun Kiilopäältä Rajajooseppiin pohjoista reittiä Muorravarakan ja Anterinmukan kautta.
Olen nauttinut monista eri retkistä, niin viikonloppu- kuin viikon mittaisista, eritysisesti kuitenkin talvivaelluksista.
Niitä minulla on tällä hetkellä vaellettuna 32.

Toimiva latulainen on aktiivisella ja merkittävällä panoksellaan edistänyt Turun Latu ry:n toimintaa hiihdon ja muun ensisijaisesti luonnossa tapahtuvan kuntoliikunnan ja retkeilyn saattamiseksi kansan tavaksi.

2017 Mikko Nissilä
2016 Sulo Parkkonen
2015 Pentti Takkinen
2014 Erkki Tuominen
2013 Sirkku Kaskinen
2012 Ilpo Vuori
2011 Lasse Laiho
2010 Pirkko ja Jussi Moisio
2009 Paula Muurinen
2008 Marjatta Kärkkäinen
        Martti Hintukainen
2007 Seppo Aarnio
2006 Helena Katajamäki
2005 Aarno pakarinen
2004 Elina Mattila
2003 Eino Väärä
2002 Jaakko Tilli
2001 Marja-Liisa Tuominen
1999 Ritva Lehto
1998 Sirkka ja Teuvo Kataja
1997 Reijo Lehkonen

Taloudenhoitaja

Turun Latu etsii osaavaa ja lähitulevaisuudessa aloittamaan kykenevää henkilöa taloudenhoitajaksi.
Hänen tehtäviinsä kuuluu yhdistyksen rahaliikenteen ja kirjanpidon hoito.

Kirjanpito tehdään Tietosuunnan kirjanpito-ohjelmalla. Samoin käytössä on Tietosuunnan laskutusohjelma. Pankin kanssa on sopimus. Tukea ja perehdytystä saat nykyiseltä taloudenhoitajalta.

Mikäli olet kiinnostunut tehtävästä, ota yhteyttä Turun Ladun puheenjohtajaan Markku Kaskiseen.
Markku.t.kaskinen@gmail.com
Puh. 050 351 2932

Suomen Latu 80 v

Vuonna 2017 vietettiin Metsähallituksen koordinoimia Suomen luonnonpäiviä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Helmikuussa järjestettiin hiihtokouluja, toukokuussa villiinnyttiin keväästä, kesäkuussa nukuttiin yö ulkona ja elokuussa juhlittiin luontoa.

Vuoden 2018 alusta alkaen Suomen Ladun yhteistyökumppanina aloittaa Sydänliitto. Yhteistyö rakentuu ”Polulle sydämellä”-teeman ympärille. Yhteistyötä tullaan tekemään Sydänviikolla (15-22.4.), jossa teemana on ulkoilu voimavarojen edistäjänä. Unelmien liikuntapäivänä 10.5. nostetaan esiin perheliikunta. Yhteistyö huipentuu syksyn ”Nuku yö ulkona”-tapahtumaan 8.9. Perheliikunnan myötä latuyhdistyksen jäsenistä voi löytyä kokonaan uusia vapaaehtoisia. Näitä voivat olla esimerkiksi isät ja äidit, joilla on omia lapsia ja haluavat liikkua perheensä kanssa. Suomen Latu järjestää vuonna 2018 ”Perheliikuntatutuksi”-koulutuksia. Perheliikunta voi olla ohjattua toimintaa tai tapahtumia, mutta myös omatoimista hauskaa yhdessäoloa.

Vuosi 2018 on Suomen Ladun juhlavuosi. Järjestö täyttää 80 vuotta 28.1.2018. Syntymäpäivää juhlitaan rakentamalla lumiukkoja erilaisissa tapahtumissa, puistoissa ja kotipihoilla. Suomen Ladun virallisia syntymäpäiväjuhlia vietetään kevätkokouksen yhteydessä Kiilopäällä 27.4-1.5.2018.

Markku, pj

TurkuRastit 2017

Turun Ladun suunnistajat edustivat tänäkin vuonna menestyksellisesti yhdistystä Turku-Rastien, lähinnä vähemmän totisessa firmasarjassa. Vuonna 2017 Turun Latu oli suoritusmäärässä firmasarjan kärjessä.

Suoritteita Ladulle kertyi 458 46 eri suunnistajalta (2016 475, 41, ensimmäinen), Kunto-Hempat saivat suoritteita 299, 25 (414, 31, toinen) sekä Elomatic 183, 12 (155 9, viides). Kunto-Hempat on Maarian Mahdin seniorisuunnistajia sekä Elomatic tekniseen huippuosaamiseen keskittynyt kansainvälinen yritys.

Turun Ladun suhteellisen selvän kärkisijan tekijöitä olivat aktiivinen osanotto sekä suuri suunnistajien kokonaismäärä.

Suorituksia Turun Ladulle toivat Aini Rautanen, Erkki Tuominen, Mauno Salonen, Hilkka Kylänpää, Tuire Ollila, Antti Suna, Timo Knaapi, Pertti Salmenoja, Ari Hellman, Esa Niemi, Seppo Aarnio, Ossi Karjalainen, Jukka Alinikula, Sirkku Kaskinen, Pirkko-Liisa Kontio, Irmeli Saari, Markku Kaskinen, Urho Lahtinen, Ilona Torsti, Marja-Liisa Mäkinen, Jani Alinikula, Maija Lainema, Keijo Hintukainen, Lasse Fagerlund, Jaakko Käyhkö, Jarmo Siren, Mikko Nissilä, Liisa Arola, Elina Ouvinen, Simo Rantala, Heikki Kuukka, Matti Kuukka, Rauno Hedenström, Petra Luoma, Jukka Knaapi, Matti Laitinen, Raila Sinkkilä, Maija Kronström, Göran Kronström, Aleksi Kuukka, Annemari Warro, Margis Pärli, Kari Kettunen, Ilpo Vuori, Matti Sipilä ja Hely Salmenoja.
Ahkerimpia rasteilla kävijöitä olivat Esa Niemi 29 kertaa, Pertti Salmenoja 24, Seppo Aarnio 22, Simo Rantala 22, Jani Alinikula 21 ja Jukka Alinikula 21 kertaa.

Turun Latu onnittelee kaikkia latulaisia suunnistajia yhteen lasketuista lähes 1600 kilometri juosten tai kävellen tehdyistä reippaista kuntosuoritteista.

Suunnistuskausi latkuu lauantaisin TalviRasteilla.

Hanki jäsen

Suomen Ladun elinehto ovat paikallisesti toimivat jäsenyhdistykset. Tarjoamme mukavan yhteisön matalan kynnyksen liikuntaan, mihin on helppo kutsua myös ystävä tai naapuri mukaan. Suomen Ladun jäsenmäärä on tällä hetkellä yli 80000. Hurjin kasvuvauhti on viime vuosina tasaantunut, mutta suomalaisten tarve ulkoilulle ja yhteisöllisyydelle ei ole kadonnut mihinkään. Latu-jengissä on vielä tilaa! Hankkimalla uuden jäsenen joukkoomme, saat itse lahjan.

Uusin kampanjalahja julkaistaan jokaisen Latu & Polku -lehden palvelusivuilla. Lahja postitetaan jäsenhankkijalle sen jälkeen, kun uusi jäsen on maksanut jäsenmaksunsa. Ao. lahja on voimassa, kunnes uusi Latu & Polku lehti ilmestyy.

Jäsenmaksuja ei laskuteta 1.10. jälkeen. Jäsenhankintalahja määräytyy uuden jäsenen liittymispäivän mukaan ja se postitetaan jäsenhankkijalle heti kun uusi jäsen on maksanut jäsenmaksunsa. Seuraavan vuoden jäsenmaksulaskut postitetaan tammikuussa. Mikäli uusi jäsen haluaa maksaa jäsenyyden jo kuluvalle vuodelle, pyydä häntä olemaan yhteydessä Suomen Ladun jäsenpalveluun: jasenpalvelu@suomenlatu.fi.

Kampanjaohjeet ja -säännöt

• Hanki jäsen -kampanjalomake ohjaa ensin valitsemaan yhdistyksen, jonka jälkeen pääsee valitsemaan Hanki jäsen -toiminnon. Hanki jäsen -palkinnon saa uudesta jäsenestä.
• Hyväksyttävät jäsenyyslajit ovat henkilöjäsenyys, perhejäsenyys ja nuorisojäsenyys. Rinnakkaisjäsenyys ei oikeuta palkintoon. Jäsenhankkija saa jokaisesta ilmoittamastaan uudesta jäsenestä palkinnon (Huom! perhejäsenyydestä vain yksi palkinto).
• Uusi jäsen/perhe ei saa olla ennestään Suomen Ladun jäsen.
• Jäsenhankkijan pitää olla Suomen Ladun jäsen. Uudella jäsenellä voi olla vain yksi jäsenhankkija.
• Palkinto toimitetaan jäsenhankkijalle, kun uusi jäsen on maksanut jäsenmaksunsa. Palkinnot lähetetään kerran kuukaudessa. Palkinto määräytyy uuden jäsenen Suomen Ladun jäsenrekisteriin vientipäivän mukaan.
• Kampanjaan voivat osallistua vain jäsenyydet, jotka on ilmoitettu kampanjasivuilla olevalla sähköisellä lomakkeella, Latu & Polku -lehden palvelukortilla tai puhelimitse Suomen Ladun jäsenpalveluun. Kilpailuissa, messuilla tai vastaavissa yleisötapahtumissa hankitut jäsenyydet eivät oikeuta tavarapalkintoon.
• Suomen Latu varaa oikeuden muuttaa jäsenhankintapalkinnon vastaavan arvoiseen toiseen tuotteeseen. Suomen Latu varaa oikeuden muuttaa kampanjasääntöjä.
• Sääntöpäivitys 4.10.2017
• Osa Suomen Ladun jäsenyhdistyksistä ei ole mukana keskitetyssä jäsenmaksujärjestelmässä tai yhdistyksen liittymismekanismi on erilainen, siksi seuraavat yhdistykset ja niihin liittyneet uudet jäsenet eivät ole mukana Hanki jäsen -kampanjassa: Kajak ry, Satakunnan Kansansoutu ry, Metsämörriohjaajat, Latuneuvojat ry. ja Vigu ry.
• Huom! Hanki jäsen-kampanjaan ei voi yhdistää muita kampanjoita, kuten lahjajäsenyyskampanjaa.

Liity jäseneksi,lahjoita jäsenyys tai hanki jäsen osoitteesta suomenlatu.fi/osallistu/liity-jäseneksi.html

Aluetoiminnastako hyötyä?

Lounais-Suomen latualueen syyskokous pidettiin jälleen kerran Piknik-risteilynä Viking-laivalla perinteisin menoin. Suomen Latua edusti Johanna Yli-Opas, joka esitteli itsensä ”latuyhdistysten äidiksi”. Hän käsitteli Suomen Ladun strategiaa: ”Ulkoile - Osallistu -Vaikuta”.

Aluetoiminnan kehittäminen on yksi Suomen Ladun strategian painopisteitä. Aluetoimintauudistuksen keskeisin toiminta on ollut aluetyöryhmien perustaminen. Aluetyöryhmät aloittivat toimintansa v. 2017. Alueyhdyshenkilö ja aluetyöryhmä yhdessä organisoivat aluetoimintaa.

Aluetoiminnalla on tarkoitus vahvistaa yhdistysten välistä viestintää. Tavoitteena on, että yhdistykset osallistuisivat yhteisiin tapahtumiin. Ainakaan kuluvana vuonna tämä tavoite ei ole toteutunut. Vuotta 2017 vietettiin teemalla ”Suomen Luonnonpäivät”. Toiveena oli, että Lounais-suomen latuyhdistykset osallistuisivat niihin tapahtumiin, jotka Suomen Latu oli tarkoittanut yhteistapahtumiksi, kuten ”Nuku yö ulkona” Teijolla 17-18-6. ja ”Juhli luontoa” 26.8. Kurjenrahkalla. Ainakin Turun Ladussa oltiin pettyneitä yhdessä tekemiseen näissä tapahtumissa. Lounais-Suomi on iso alue ja useita latuyhdistyksiä. Ehkä aluetoiminta olisi aktiivisempaa ja tehtäisiin enemmän yhdessä, jos Lounais-Suomi jaettaisiin Varsinais-Suomen ja Satakunnan latualueiksi. Ja sitä paitsi Sastamalahan kuuluu nykyisin Pirkanmaahan eli Hämeeseen eikä enää Satakuntaan (Lounais-Suomeen).

Markku, pj.

Turun Ladun pankki ja tilinumero vaihtuu

Turun Ladun uusi pankki on 1.12.2017 alkaen Oma Säästöpankki.

Uusi tilinumero on FI63 4108 0010 3729 13

Turku-Rasteista

Turun Latu oli 2016 Turku-Rastien firmaliigan ykkönen. Tämän vuoden firmapisteissä Ladulla on nyt vankka johtoasema. Jos niin onnellisesti käy, että yhdistys on voittamassa firmaliigan, pyydetään kaikkia Turun Ladun nimissä suunnistaneita järjestämään itsensä Turku-Rastien viimeiseen suunnistukseen Hirvensalon hiihtokeskukseen 25.10.2016 klo 18.00 jolloin firmaliigan pokaali ojennetaan voittajien edustajille ja suunnistajille. Seuratkaa tilannetta tulospalvelusta.

Jotta haaveissa kangasteleva firmaliigan voitto toteutuisi, pitää suunnistuksen suorituksia kerätä yhdistykselle loppuun asti. Vielä riittää hyviä ratoja suunnistajille. Tarkistakaa syksyn muuttuvat lähtöajat ja maalin sulkeutuminen.

Uudet suunnistajat, ilmoittakaa emitien purkamisen yhteydessä edustavanne Turun Latua.

Terveisiä Rantapuistosta

Suomen Ladun kevätkokous pidettiin huhtikuun 21.-23. Helsingin Meri-Rastilassa, tarkemmin Rantapuistossa. Kokouspaikkana oli SYP:n entinen koulutuskeskus, josta yhtenä muistona olivat hienot SYP:n tunnuksilla varustetut isot ovenkahvat.

Varsinainen kevätkokous oli sunnuntaina 23.4. Suomen Ladun vuosikertomuksesta kävi mm. ilmi, mitkä lajit ovat suosituimpia. Suosituin laji v. 2016 oli retkeily, toiseksi suosituin maastopyöräily ja pyöräily yhdessä. Kolmanneksi suosituin oli hiihto. Uusia nousevia lajeja ovat mm. frisbeegolf ja polkujuoksu sekä maastopyöräily. Toisaalta esim. sauvakävely on edelleen suosittu laji.

Suomen Latu haluaa panostaa erityisesti perheliikuntaan. Metsämörri-toiminnassa ja Muumien ulkoilukouluissa koko perheen aktiviteetit ovat vakiintunut toimintamuoto. Perheliikunta on yksi Suomen Ladun strategian yhdeksästä painopisteestä ja sen myötä on käynnistynyt Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kolmivuotinen Perheliikunnan kehittämishanke.

Tässä vielä muutama poiminta Suomen Ladun toiminnasta vuonna 2018:
- Suomen Ladun hiihto tutuksi-kiertue tammi-helmikuussa
- Suomen Latu 80 v 27.4.-1.5.2018 Kiilopäällä
- Liiku terveemmäksi-päivä 10.5.2018 (Helatorstai)
- Suomen Ladun retkeily tutuksi-kiertue
- Nuku yö ulkona-tapahtuma lauantaina 8.9.2018.

Erikoisuutena mainittakoon erityinen lumiukko-kampanja, jossa tehdään valtateiden varrelle, puistoihin ym. vilkkaisiin paikkoihin Suomen Latu-muotilla tehtyjä lumiukkoja 80-vuotisjuhlan kunniaksi.

Vielä todettakoon, että Suomen Ladun yhteistyökumppani vaihtuu v. 2018 Sydänliitoksi. Nyt se on Metsähallitus. Yhteistyötä toteutetaan paikallisella yhteistyöllä, kuten luennoilla ja ohjatuilla ulkoilumalleilla, tapahtumayhteistyöllä (erityisesti Nuku yö ulkona-tapahtumassa). Perheliikunnan edistäminen on yksi tärkeä yhteistyön alue. Tällaisia terveisiä tuli kotiin vietäväksi Suomen Ladun kevätkokouksesta. Siellä tuli esiin sellaisia tärkeitä asioita, joita voimme ottaa huomioon omassa toiminnassamme kuten perheliikunnan edistäminen ja aluetoiminnan tukeminen.

pj. Markku

TurkuRastit

2016 Turun Latu onnistui olemaan firmaliigan ykkönen. Jotta 2017 kävisi yhtä hyvin.

Latulainen suunnistaja, muista ilmoittaa järjestäjille aikatulostuksesi yhteydessä seurasi olevan Turun Latu ( ilman ry:tä). Tällöin suorituspisteesi kartuttavat Turun Ladun suorituspisteitä suunnistuksen fimasarjassa.

Turku-Rastit ovat Turussa ja ympäristökunnissa järjestettävä kuntosuunnistustapahtumien sarja. Suunnistuspäivä on keskiviikko.

Ratoja on viisi, erittäin helposta 2 km vaativaan, jopa 8 km:n pituiseen rataan. Rastien leimaus Emit kilpailukortilla, joka on vuokrattavissa ilmoittautumisessa tai omalla kilpailukortilla. Tapahtumakalenteri Turku-Rastien omilla sivuilla ja viikottain TS:n tapahtumapalstalla. Mukaan rohkeasti hiomaan suunnistustaitoja ja samalla kuntoilemaan luonnossa.

Palkittuja

Opetus- ja kulttuuriministeri on myöntänyt liikuntakulttuurin ja urheilun parissa ansioituneille henkilöille ansioristejä ja –ansiomitalleja.

Turun Ladusta ansioristin saivat Seppo Aarnio ja Jussi Moisio, sekä ansiomitallin kullattuna saivat Martti Hintukainen, Marjatta Kärkkäinen, Sirkka Kataja ja Mikko Nissilä

Pj:n palsta

ERRARE HUMANUM EST

”Errare humanum est” on latinaa ja tarkoittaa, että erehtyminen on inhimillistä. Viime syksynä yritin ennustaa tai oikeammin arvata tulevan talven säätä. Kun kunnon lumitalvi Turussa oli viimeksi talvella 2013, niin ajattelin, että kolmen vähälumisen talven jälkeen neljäs talvi olisi luminen ja päästäisiin tekemään ladut latumajalle. Amerikkalaisten syksyllä laatiman pitkän aikavälin sääennusteen mukaan Pohjois-Europan talvi 2017 on lauha. Valitettavasti kävi niin, että amerikkalaiset olivat oikeassa ja minä väärässä. Tiedetäänhän, että ennustaminen onvaikeaa, etenkin tulevaisuuden.

Turun Ladun talouden ja toiminnan kannalta olisi erittäin suotavaa, että Turussakin olisi useammin kunnon talvi ja Pomponrahkalta upeat ladut latumajalle. Olisiko mitenkään mahdollista, kun villiinnymme keväästä toukokuussa, että silloin olisi aurinkoinen ja lämmin sää, ettei vain silloin takatalvi iskisi. Ei ole tavatonta, että toukokuussa jonakin päivänä sataa lunta, räntää tai pieniä rakeita. Säästä riippumatta toivon kaikkien nauttivan keväästä ja tulevista Suomen luonnon päivien tapahtumista.

Pj. Markku

Frisbeegolf

Turun Ladun toimintaa tulee keväällä uutena lajina Frisbeegolf. Tavoitteena kokoontuminen kahden viikon välein johonkin Turun alueen frisbeegolf-radalla. Taso on vasta-alkajat ja lajiin tutustuvat.

Turun Ladun kotirata on Ruskon Päällistönmäellä. Sinne on valmistunut viime syksyn ja tulevan kevään aikana valmistumassa yhdeksän väyläinen rata.

Asiasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Erkki Tuomiseen puh. 050 337 1139 tai s-posti talous@turunlatu.fi

Tarkempia tietoja myöhemmin keväällä.

Pj:n palsta

Ulkoile – Osallistu – Vaikuta

Suomen Ladun teema vuodelle 2017 on ”ulkoile – osallistu – vaikuta”. Turun Latu pyrkii toteuttamaan tuota teemaa järjestämällä Suomen luonnon päiviin sopivia tapahtumia.

1) Kaikkien aikojen luontojuhlat alkavat sukeltamalla talveen: ”Maailman suurin hiihtokoulu”. Suomen Latu tempaisee 4. helmikuuta: ”Kaikki ladulle – vaikka vartiksi”. Maailman suurimman hiihtokoulun tavoitteena on saada 100 000 ihmistä yhtä aikaa ladulle. Turun Latu sukeltaa talveen Impivaaran hiihtomaassa järjestämällä hiihtokoulun lapsille ja aikuisille.

2) Keväästä villiinnytään toukokuun 20 päivä.
Turun Latu järjestää yhteistyössä Kaarinan Kulkijoiden ja mahdollisesti muidenkin Lounais-Suomen latualueen yhdistysten kanssa pyöräretken lintutornille asiantuntevan oppaan johdolla. Tästä tarkemmin myöhemmin. Mahdollisesti järjestetään myös luontokävelyretki luontoon tutustuen esim. Ruissalossa.

3) Kesäyöhön rakastutaan 17. kesäkuuta nukkumalla yö ulkona. Mm. pyöräilijät tekevät yhden yön retken Teijoon. Yö nukutaan ulkona ehkä myös yhden tai kahden yön vaelluksella.

4) Elokuun 26. päivänä juhlitaan Suomen luontoa. Tarkoituksena on järjestää Lounais-Suomen latualueen yhteinen retki Kurjanrahkan kansallispuistoon. Retkellä saamme muun ohella nauttia tunnetun laulukuoron esityksestä.
Kaikkien aikojen luontojuhlat ovat alkaneet. Luonnon päivät kutsuu kaikki juhlimaan sata vuotiaan Suomen luontoa.

Pj. Markku

Kesän 2016 kilometrikisa

Kesän kilometrikisa päättyi syyskuun loppupuolella. Turun Ladun pyöräilijät joukkueeseen osallistui 27 jäsentä. Joukkue oli valtakunnallisessa Tehosarjassa 32. Kilometrejä kertyi keskimäärin 1867 km/henkilö. Yhteensä poljettiin 50 409 kilometriä. Pyöräilypäiviä joukkueelle kertyi 1823.

Kovin yksittäinen tulos oli 4701 kilometriä. Myös kaksi muuta saavutti yli 4000 kilometrin rajan. Kahdelle kertyi kilometrejä yli 3000 ja kuudelle yli 2000 kilometriä.

Joukkueen johtajana kiitän kaikkia osallistuneita!
Erkki Tuominen

Turku-Rastit 2016

Kuva: Jaakko Tilli

Turun Latu oli Turku-Rastien firmasarjan voittaja kaudella 2016. Yhdistyksen pistemäärä oli 475 (2015 360), toisena oli viime, vuoden voittaja, lähinnä Maarian Mahdin varttuneiden suunnistajien Kunto-Hempat 414 pisteellä (391), kolmantena lääketieteen opiskelijoiden Functio Laesa 172 pisteellä (179). Firmasarja on leikkimielinen kilpailu, jossa kerätään Turku-Rastien suunistussuoritteita omelle seuralle, työpaikalle tai muulle porukalle. Yhdestä suunnistuskerrasta sai yhden pisteen.

Turun Ladun pistemäärään vaikuttivat ratkaisevasti suunnistajien suuri määrä, 41 suunnistajaa (31) sekä turnauskestävyys. Harrastajia löytyi syksyn loppukiriin riittävästi. Voittaja saama Firmasarjan kiertopalkinto on nähtävillä Latumajalla.
Pisteitä keräsivät Timo Knaapi, Maija Lainema, Tuire Ollila, Seppo Aarnio, Jani Alinikula, Esa Niemi, Ari Hellman, Ossi Karjalainen, Pertti Salmenoja, Aini Rautanen, Erkki Tuominen, Hannu Kallio, Mauno Salonen, Rauno Hedenström, Irmeli Saari, Lasse Fagerlund, Markku Kaskinen, Pirkko-Liisa Kontio, Jaakko Käyhkö, Matti Laitinen, Simo Rantala, Jukka Alinikula, Ilpo Vuori, Sirkku Kaskinen, Marja-Liisa Mäkinen, Ilona Torsti, Heino Pakarinen, Matti Sipilä, Mikko Nissilä, Sini Björklund, Tuula Kukkonen, Göran Kronström, Maija Kronström, Petra Luoma, Jarmo Siren, Heikki Kuukka, Taneli Käyhkö, Heidi Mäntylä, Raila Sinkkilä ja Urho Lahtinen.

Ahkerimmat rasteilla kävijöitä olivat Esa Niemi 29 kertaa, Erkki Tuominen 27, Jani Alinikula 25, Aini Rautanen 25, Pertti Salmenoja 24, Seppo Aarnio 23, Jukka Alinikula 21 ja Simo Rantala 21 kertaa.

Turun Latu onnittelee kaikkia latulaisia suunnistajia yhteen lasketusta lähes 1 900 kilometrin juosten tai kävellen tehdyistä reippaista kuntosuorituksista.

Suunnistuskausi jatkuu Lauantaisin Talvirastien merkeissä.

In memoriam Teuvo Kataja

Teuvo Kataja menehtyi pitkällisen sairauden uuvuttamana 21.08.2016.

Teuvo liittyi Turun Latuun 1986. Hän toimi vuodesta 1992 majatoimikunnassa ja vuodesta 1994 majaisäntänä kuolemaansa asti.

Tulemme kaikki kaipaamaan hänen rauhallista ja ystävällistä olemustaan.

Pj:n palsta

Ensilumi satoi ja jäi maahan! Sitä ei vielä tullut ihan niin paljon, että latumajareitin voisi avata. Hyvä alku on. Odotamme lisää valkoisia hiutaleita ja paljon.

Aloitin nämä kirjoitelmat lainaamalla kirjaa: Veli Saarinen - T. I,Sorjonen Uusi hiihtokirja vuodelta 1956. Nyt viimeisessä kirjoituksessani jatkan lainausta:lainaus vuorohiihdosta: Työntö suoritetaan läheltä vartaloa. Työnnön alussa käsivarsi koukistuu vähän, nyrkki tulee lähelle rintaa ja kulkee kylkeä pitkin lantion kohdalta taakse. Työntö jatkuu takana niin pitkälle, että käsivarsi oikenee täydellisesti ja olkapää painuu alas jatkaen työntöä. Loppuvaiheessa kämmen aukeaa kääntyen ylöspäin ja sauva jää "peukalonhankaan" etusormen sekä peukalon varaan. Työntöön on pyrittävä saamaan voimaa ja ripeyttä Sopii ohjeiksi vielä nytkin.Tulevana vuonna yhdistyksemme toiminta tullee noudattamaan perinteisiä muotoja, joskin uuttakin on. Niistä toisaalla tässä ja tulevissa lehdissä.

Osaltani toivotan kaikille hyvää joulua ja liikunnallista ensi vuotta!

Kiitos kaikille jäsenille!
Matti

Latulaiset!

Örön retkeltä 28.5.2016
Kuvat Jaakko Tilli

Olemme saaneet nauttia poutaisesta kesästä Turun seudulla. Sää on antanut mainion mahdollisuuden ulkona toimimiseen, pyöräilyyn, kävelyyn teillä ja metsässä, suunnistamiseen ja erilaisiin peleihin. Kesä alkaa taittua kohti syksyä ja talvea, mutta vielä kesäiset toiminnat voivat jatkua pitkäänkin.
Syksyllä meillä on taas monia perinteisiä tapahtumia, jotka tämän lehden sivuilla mainitaan. Kohokohta on 60-vuotisjuhlamme syksyllä, joka on pääasiallisesti toiminnan merkeissä. Kokoonnumme yhteen Ruskotalolla, josta tarkemmin toisaalla lehdessä.
En malta taas kerran esittää toivomusta, että kunpa lämpimän kesän jälkeen tulisi luminen pakkastalvi!

Oikein hyvää ja liikunnallista loppukesää ja syksyä kaikille.

Matti

Pj:n palsta

Talvi meni, emme voineet avata latumajan kahviota, kun ei lumi riittänyt ladun avaamiseen majalle. Ei voi mitään, että luonto ei meille riittävästi lunta suonut.
Kirjoitan tätä mökillä Ensimmäinen kirjosieppo on nähty, samoin peippo laulaa ja kotka liitelee saaren yläpuolella korppi seuranaan. Kesä tulee.

Toivon kauniita kesäpäiviä ulkona liikkumiseen. Kevään lappiretket ovat saamani tiedon mukaan olleet onnistuneita. Se rohkaisee jatkamaan toimintaa sillä linjalla. Olisi mukavaa, että Erkin ja pyöräilyryhmän organisoimat retket saavat osallistujia toteutumiseen asti.

Latuviestistä ja netistä saamme kaiken aikaa tietoja toiminnastamme.

KAIKKI MUKAAN LIIKKUMAAN LUONTOON JA KAUPUNKIIN!
Matti

Talkolaiskirje

TURUN LADUN JÄSEN

Turun Latua odottaa toiminnallinen kesä. Olemme mukana erilaisissa tapahtumissa liikuttamassa ihmisiä ja tekemässä yhdistystämme tunnetuksi.

Onnistuaksemme tapahtumissa tarvitsemme jäsenten apua. Tapahtumat vaativat talkoolaisia erilaisiin tehtäviin.
Tapahtumat liittyvät mm. pyöräilyviikkoon ja Turun kaupunginosaviikkoihin.

Viemme tapahtumiin oman telttamme. Sen suojissa voimme jakaa Turun Ladun ja Suomen Ladun eri esitteitä ja kertoa toiminnastamme.

Liikunnallisesti viemme tapahtumiin pyöräilyä, sauvakävelyä, geokätköilyä, lasten pyöräilyn taitoajoa ja lasten tarkkaavaisuuspolkua. Lisääkin voidaan kehittää.

Jos sinulla suinkin on mahdollisuus, niin ilmoittaudu talkoolaiseksi. Tehtävät eivät vaadi mitään erityistaitoja.
Tapahtumia on pitkin kesää ja niistä ilmoitetaan talkoolaisiksi ilmoittautuneille joko sähköpostitse tai tekstiviestillä. Erikseen sitten sovitaan, kuka mihinkin tapahtumaan pääsee.

Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostilla osoitteeseen talous@turunlatu.fi tai puhelimella numeroon 050 337 1139 (Erkki Tuominen) Erkki Tuomiselta saa myös lisätietoja. Huom. kerro haluatko tietoa tapahtumista sähköpostilla vaiko tekstiviestillä. Kerro myös jos sinulla on järjestyksen valvojakortti ja/tai voimassaoleva ensiapukoulutus . Ilmoita myös, jos olet mukana SPR:n ensiaputoiminnassa.

Järjestämme talkoolaisiksi ilmoittautuneille ennen tapahtumia erillisen info-tilaisuuden.

Latulaisterveisin
Matti Viksten
puheenjohtaja

Pj:n palsta

Joulu meni ja vuosi vaihtui. Viime vuoden toiminta sujui totutuissa uomissa. Kaikissa toiminnoissa oli aktiivisia jäseniä. Uudet ovat vanhojen lisäksi sydämellisesti tervetulleita.

Olette varmaankin täysin kyllästyneitä, kun aina jaksan valittaa talvisäästä. Nyt nettiin tuli tämä: Säässä tapahtuu hyytävä käänne- ilmatieteen laitos: avovesien yli saapuu kylmä virtaus. Voi kunpa tämä olisi totta ja toisi runsaan lumen mukanaan. Sitten ladut ja maja aukeavat!

Meillä alkoi juhlavuosi. Täytämme tänä vuonna 60 vuotta. Emme järjestä suuria juhlia, vaan matalalla profiililla sopivaa toimintaa jäsenistölle. Niistä kerromme Latuviestissä.

Toivotan kaikille hyvää ja liikunnallista vuotta 2016
Matti

Turun Ladun jäsen

1. ILMOITA JÄSENTIETOSI
Turun Ladun jäsenrekisterissä on tietoja jäsenten osoitteista, sähköpostiosoitteista ja puhelinnumeroista.

Osa on kuitenkin vanhentuneita.

Melkoiselta osalta jäseniä puuttuu sähköpostitieto kokonaan.

Yhdistyslaki vaatii yhdistystä pitämään jäsenrekisteriä jäsenistään ja henkilötietolaki vaatii, että rekisteissä olevat tiedot ovat oikeita.

Siksi toivomme, että ilmoitat pikaisesti osoitetiedot. Erityisesti sähköpostiosoitteen päivitys on tärkeä.

Ilmoita tiedot osoitteeseen jasensihteeri@turunlatu.fi myös jatkossa osoitteen muutokset ja muut mahdolliset jäsenasiat.

2. SÄHKÖINEN JÄSENTIEDOTE
Turun Latu ryhtyy julkaisemaan säännöllisesti ilmestyvää jäsentiedotetta. Tiedote lähetään pdf-muodossa niille, jotka ovat ilmoittaneet sen haluavansa. Ilmoita halusi saada tiedote sekä sähköpostiosoitteesi osoitteeseen talous@turunlatu.fi

3. LATUVIESTI VAIN SÄHKÖISENÄ
Jos haluat Latuviestin tulevaisuudessa vain sähköisenä, niin ilmoita tahtosi osoitteeseen talous@turunlatu.fi

Puheenjohtajan palsta

Kirjoitan tätä 1.11.2015. Lämpömittari näyttää 10,1 plussaa. Pitkänajan säätiedotteet ennustavat lauhaa ja lumetonta talvea alueellemme. Yksi ennuste lupasi kovaa talvea, leikkasin sen talteen. Saa nähdä kuinka käy.

Tarvitsemme uusia aktiivisia luontoliikkujia joukkoomme. Yhdistystoiminnassa tuntuu kautta linjan olevan tilanne, jossa toimijat ikääntyvät ja uusia ei tule. Olkaamme poikkeus!

Oikein liikunnallista loppusyksyä ja alkutalvea
Matti

Pj: Palsta

Kesä tuli ja meni. Alku ei sään puolesta ollut lupaava. Ulkoilijoita se ei suuresti haitannut sillä luonnossa viihtyminen on pukeutumiskysymyskin. Latulaiset ovat kesän kuluessa pyöräilleet, sauvakävelleet, suunnistaneet, yleensä olleet luonnossa, ulkona. Mustikoitakin ja sieniä on riittänyt niitä haluaville.

Elokuu pelasti hellepäivineen kesän, joskin se toi mukanaan hyttyset ja hirvikärpäset, jotka ainakin marjastajia häiritsevät. Puolukat vielä kypsyvät ja kohta odottavat poimijoitaan.

Yhdistyksemme syksy jatkuu perinteisesti, kuten lehtemme sivuilta näemme. Toivotan kaikki jäsenet tervetulleiksi syyskokoukseen tekemään tärkeitä päätöksiä, kun valmistaudumme syksyyn ja ensi vuoteen.

Liikunnallista elämää!
Matti

Puheenjohtajan palsta

Kevätpatikka Koskeljärvellä 24.5.2014
Kuva: Jaakko Tilli

Viime numerossa toivoin lumista talvea Turun seudulle, vaikka silloin satoi vettä. Toiveeni ei toteutunut. Niin voi jo nyt sanoa, vaikka on vasta maaliskuun alku.. Latuja ei majalle saatu. Suuri joukko vapaaehtoisia odotti pääsevänsä mehumyyntiin. He saivat pettyä, kuten vielä suurempi joukko innokkaita hiihtäjiä. Luonnolle emme voi mitään.

Nyt luomme katseemme tulevaan kesään. Kaikki jäsenet ja muut, tutustukaa tämän lehden kertomiin ohjelmiin. Niistä löytynee jokaiselle jotakin. Ottakaa rohkeasti toimikuntien vetäjiin yhteyttä ja tulkaa mukaan. Esitän taas toiveen. Kunpa tulisi sellainen kesä, että olisi mukavaa harrastaa luonnossa liikkumista eri muodoissaan.

Liikutaan luonnossa kukin edellytystemme mukaisesti.

Matti
Puheenjohtaja

Palkittuja

Simo Rantala ja Ilpo Vuori
Kuva: Jaakko Tilli

Suomen Ladun liittokokouksessa palkittiin Simo Rantala ansioristillä ja Ilpo Vuori ansiomitalilla.

Turku-rastit

Latulainen suunnistaja, muista ilmoittaa järjestäjille aikatulostuksesi yhteydessä seurasi olevan Turun Latu (ilman ry:tä). Tällöin suorituspisteesi kartuttavat Turun Ladun suorituspisteitä suunnistuksen firmasarjassa.

Turku-Rastit ovat Turussa ja ympäristökunnissa järjestettävä kuntosuunnistustapahtumien sarja. Suunnistuspäivä on keskiviikko.

Ratavaihtoehtoja on 4 kpl (2, 3, 4 ja 6), joista 2 km on erittäin helppo, 3 km helpohko. Vaativia ovat 4 ja 6 km.
Osallistumismaksut: Aikuiset 6 €, perhemaksu max, 12 €, alle 16 v, 2 €. Rastien leimaus Emit kilpailukortilla, joka on vuokrattavissa ilmoittautumisessa tai omalla kilpailukortilla.

Tapahtumakalenteri Turku-Rastien omilla sivuilla ja viikottain TS:n tapahtumapalstalla. Mukaan rohkeasti hiomaan suunnistustaitoja ja samalla kuntoilemaan luonnossa.

TalviRastit

Turku Rastien loputtua Talvi Rastit jatkuvat koko talven joulutaukoa lukuun ottamatta Turun seudun lähimetsissä.

Lähdöt lauantaisin klo 10.00–12.00. Radat 2, 3, 4 ja 6 km. Pakkasraja –15 astetta, lumen korkeuden ylärajaa ei ole.

Lisätietoja: www.turkurastit.net, sekä TS:n seurat-palsta.

Latumajan vuokrakäyttö

Yhdistys vuokraa Latumajaa kokous yms. pienimuotoiseen käyttöön.

Yhdistyksen liikuntapaita

Turun Latu on hankkimassa jäsentensä käyttöön alun perin suunnistajille tarkoitetun liikuntapaidan. Paita soveltuu myös esim. kävelyyn ja pyöräilyyn. Asun takaosassa on reikäneulos, etuosa yhtenäinen. Ladun merkki on siirretty takaosaan.

Paidan hinta on 40 €.

Tiedustelut ja myynti
040 515 9913/Seppo

Geokätköily

Geokätköily (geocaching) on maailmanlaajuinen harrastus, jossa käytetään hyväksi satelliittipaikannusta. Geokätköilyä voi harrastaa jokainen. Se on monipuolista: voit etsiä kätköjä yksin tai ystävien kanssa, jokainen kätkö on omanlaisensa, voit perustaa myös omia kätköjä. Kätkölle määritetään sijainti satelliittipaikantimella ja sen koordinaatit julkaistaan internetissä. Kätköllä voi olla myös muita vihjeitä. Kätkölle geokätköilijä piilottaa rasian tns. jossa on lokikirja, geokätkötiedote, kynä ja mahdollisesti jotain vaihtotavaraa. Pakollisen varusteena on satelliittipaikannin. Jos kiinnostusta löytyy, Turun Latukin voi toimia Turun seudulla omatoimisesti liikkumalla etsittävien kätköjen taustajärjestönä. Vähimmillään yksi innostunut henkilö riittää, mieluummin useampikin.

Mikäli tunnet kiinnostusta geokätköilyyn ota yhteys 040 7736788/Lasse Räsänen tai l.rasanen@dnainternet.net

Tallenteiden lähettämisestä

Yhdistykselle voi lähettää ottamianne kuvia ja juttuja arkistoitavaksi, julkaistaviksi yhdistyksen omille sivuille tai Latuviestiin. Toimitettavat kuvat ja jutut tulee olla uudelleen muokattavassa muodossa, mikäli ne on tarkoitettu julkaistavaksi. Lukitut tiedostot ja levykkeet, mitä ei voi muokata jäänevät todennäköisesti julkaisematta. Levykkeet tulisi olla DVD-RW tyyppisiä. Arkistoitavat tiedot kuva-arkiston hoitajalle arkisto@turunlatu.fi. Latuviestiin latuviesti@turunlatu.fi.

Peruutusehdot ja ilmoittautuminen

Turun Ladun menettelytavat matkoille ilmoittautumisissa

Matkoille ilmoittautumisia otetaan vastaan, kun niistä on ilmoitettu Latuviestissä. Ilmoitukset julkaistaan hallituksen käsittelyn jälkeen. Matkojen talousarvio käsitellään ko. toimikunnan kokouksessa sekä hallituksessa. Matkojen hintatiedot julkaistaan hallituksen päätöksen jälkeen. 100 euron ennakkomaksun eräpäivä on n. kuukausi ilmoittautumisen jälkeen. Loppuerän eräpäivä on n. kuukausi ennen matkan infotilaisuutta. Eräpäivän ylityksestä informoidaan osanottajaa, poistetaan maksamattomat osanottajaluettelosta. Maksujen palautuksissa noudatetaan yhdistyksen menettelyä.

Ladun matkojen peruutusehdot

Mikäli peruutus tapahtuu:
Viimeistään 28 vrk ennen lähtöä veloitetaan toimistokuluina 20 €/hlö
Myöhemmin kuin 28 vrk mutta viimeistään 14 vrk ennen matkan alkua veloitetaan ennakkomaksu
Myöhemmin kuin 14 vrk mutta viimeistään 48 h ennen matkan alkua veloitetaan 50 %/hlö matkan hinnasta
Jos matka peruutetaan myöhemmin kuin 48 h ennen matkan alkua peritään koko matkan hinta

Matkustajan oikeus peruuttaa matka ylivoimaisen syyn vuoksi:

Ylivoimaisena syynä matkan peruuttamiseen sovelletaan Yleiset valmismatkaehdot mukaisia syitä (loman saanti/saamattomuus ei ole ylivoimainen syy)

Hyväksytty hallituksen kokouksessa 13.10.2015, voimaan 1.1.2016 jälkeen alkavilla matkoilla

webmaster@turunlatu.fi | Layout 2007 Aboa Ohjelmistot Ky | Viimeisin päivitys: 12.3.2018 14:57:51